Spring naar de content

Het verhaal van Sybrand Buma is hopeloos ouderwets

Na zijn toespraak van zaterdag weten wij het zeker: CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ontvangt bezoekers op zijn kantoor met een kopje thee en Mariakaakjes. Zijn beginselprogramma van zeven punten ademt de sfeer van de jaren ‘50 van de vorige eeuw met de nadruk op verantwoordelijkheid, zuinigheid en familie. De oude Willem Drees zou het er van harte mee eens zijn geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Van die toespraak hebben wij in de media alleen fragmenten van 20 seconden gezien maar met enige moeite kun je de complete tekst nalezen en dat hebben we voor de gelegenheid maar eens gedaan.

Tranentrekkend
Wat vooral opvalt, naast het tranentrekkend Nederlands dat de tekstschrijvers van het CDA hanteren, is de volledige ontkenning van een aantal kernwaarheden van dit land in de 21ste eeuw: dat wij deel uitmaken van een geglobaliseerde samenleving die handel drijft en communiceert met de hele wereld. De nieuwe media, voor de meeste Nederlanders een niet meer weg te denken onderdeel van hun leven, worden in de toespraak van Buma niet eens genoemd.

Wel keert hij zich tegen de profiteurs in onze samenleving (veelal CDA-bestuurders trouwens), tegen de privatisering (met dank aan voormalige CDA-ministers in vorige kabinetten), tegen de paarse regeringen (toen waren we eindelijk eens van het CDA verlost) en, opmerkelijk, tegen de laatste kabinetten met Jan-Peter Balkendende. Overigens niet omdat die foute maatregelen hebben genomen, maar omdat de zaken niet juist konden worden uitgelegd.

Buma wil, zo begrijpen wij, terug naar kernwaarden: het gezin en de familie als anker, een maatschappij die zelf verantwoordelijkheid neemt voor problemen, een beteugeling van de vrije markt (die de VVD voorstaat) en een kleine overheid, waar de PvdA meent dat de overheid alle problemen kan oplossen.

De nieuwe Willem Drees
Dat is allemaal heel schattig maar het Nederland dat de zoon van de burgemeester van Sneek voor ogen heeft bestaat al jaren niet meer. Restanten ervan zijn misschien her en der op het Friese platteland te vinden maar voor het overige is het een wereldbeeld van zeventig jaar geleden. Toen Willem Drees Amerikaanse inspecteurs van de Marshallhulp (de oorsprong van onze welvaart na de Tweede Wereldoorlog) in zijn huis ontving en trakteerde op thee en Mariakaakjes. De Amerikanen concludeerden: een volk dat zo zuinig leeft verdient onze steun.

Hopeloos ouderwets
Met het hopeloos ouderwetse verhaal dat Buma zaterdag in Den Bosch hield haalt hij de kiezers niet terug naar het CDA. Dit land zit niet meer elke zondag in de kerk en slikt niet klakkeloos de adviezen van pastoors, dominees en onderwijzers. Dit land is eigenwijs, zelfredzaam en gelooft niet meer in God. Die trouwens in de toespraak van de protestant Sybrand van Haersma Buma ook in het geheel niet werd genoemd.