Spring naar de content

Neymar, Lionel Messi en het nieuwe Barcelona

Gistermiddag werd in Nou Camp de nieuwe attractie van Barcelona gepresenteerd.  45.000 mensen waren naar het stadion gekomen om Neymar da Silva Santos Junior aan de hand van een Spaanse schone een balletje te zien hooghouden. Het circus is terug.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Aanhangers van de ‘Against Modern Football’-beweging zullen gisteren waarschijnlijk met afgrijzen hebben gekeken naar het schouwspel rond de presentatie van het nieuwe Braziliaanse wonderkind. Omringd door fotografen, op een podium bezaaid met sponsoren, in een stadion vol dagjesmensen deed Neymar de kunstjes die hij de komende jaren geacht wordt te doen in het Catalaanse roodblauw. Niet langer een voetballer, maar een kermisattractie.

Nieuwe dribbelkoning
Naar goed gebruik wordt er in Barcelona iedere tien jaar een Braziliaanse dribbelkoning als nieuwe verlosser gepresenteerd. Daarmee wordt misschien wat al te vlug voorbij gegaan aan Ronaldo, maar Romario en Ronaldinho luidden inderdaad beiden een gouden generatie voetballers in. En daar zit hem precies het grote verschil met Neymar.

Neymar komt binnen in een team dat alles heeft gewonnen. Een team bovendien dat het voetbal een nieuwe standaard heeft gegeven. Een team dat, één speler uitgezonderd, gefundeerd is op een hecht collectief, een voetbalmachine waarin iedereen doet wat er gevraagd wordt.

Hoe zal Lionel Messi het schouwspel gisteren in Nou Camp hebben bezien? Wordt de grootste voetballer ter wereld, de speler met de meest verfijnde, maar oh zo functionele techniek gelukkig van een showvoetballer die alle aandacht vanaf dag één opeist?

Het wordt weer leuk bij Barcelona
Toen Barcelona ruim een maand geleden vakkundig gesloopt werd door Bayern München vielen journalisten en commentatoren over elkaar heen om het einde van een tijdperk aan te kondigen. Niettemin werd de ploeg van Tito Vilanova ook dit jaar, met een recordaantal punten, gewoon kampioen.

De aankoop van Neymar doet echter vermoeden dat er toch sprake is van een verschuiving van de macht. Het oogstrelende, maar bij vlagen brave schaakvoetbal van Xavi, Iniesta en Messi kent zijn einde en het Braziliaanse circus keert terug in Camp Nou. Met een curieuze fotoshoot voor Dolce & Gabbana liet Lionel Messi zich afgelopen weekend al in de kaarten kijken. Voor een plek bovenop de Catalaanse apenrots is de beste voetballer ter wereld zijn niet meer voldoende.

De vette jaren mogen in Barcelona dan misschien voorbij zijn, het wordt er alleen maar leuker op.