Spring naar de content

Op de foto met Willem Holleeder? Het zou verboden moeten worden!

Pablo Escobar woonde híer, samen met zijn familie en verzameling exotische dieren. Vanuit zijn ‘Hacienda Napoles’ in Doradal, 175 kilometer van ‘zijn’ stad Medellin, regelde de meest gevreesde en beruchtste drugsbaron van Colombia zijn duistere zaken. Tegenwoordig is zijn beroemde landhuis omgetoverd in een themapark: ‘het echte, wilde avontuur’ met waterglijbanen, wilde dieren en andere gekkigheid. Bijna alle wilde dieren van Escobar zijn dood omdat ze na de dood van hun excentrieke criminele baas in 1993 aan hun lot werden overgelaten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Nijlpaarden
Maar Escobars’ nijlpaarden leven nog. Hij kocht er vier: drie vrouwtjes en één mannetje, waarvan het mannetje, de leider van de club en nog in leven, voor veertig nazaten heeft gezorgd. Twee van zijn nijlpaarden, die op zijn voormalig terrein in het wild leven, ontsnapten in 2009 en werden door militairen doodgeschoten, groot nieuws in Colombia. Bij de ingang bovenop de poort van ‘Hacienda Napoles’ prijkt het kleine vliegtuigje waarmee Escobar zijn eerste drugsvlucht maakte. Heel opmerkelijk, de website haciendanapoles.com refereert nergens aan haar voormalig eigenaar, maar iedere Colombiaan weet exact wat zich op deze plek heeft afgespeeld.

Jurassic Park meets Scarface
Het terrein van de legendarische, Colombiaanse drugsbaron is omgebouwd tot een soort Efteling, met veel stenen nep-dinosaurussen: Jurassic Park meets Scarface. Het park mocht geen bedevaartsoord voor cocaïneliefhebbers worden en is vooral voor kinderen bedoeld. Maar Escobars’ huis zelf, tegenwoordig ‘museo de memoria’ is vooral een naargeestige plek: beroofd van het hele interieur, volledig kapotgeschoten met een verlaten zwembad waar na eindeloze doorzoekingen nooit de verwachte goudschat is gevonden. De mythe luidde dat Escobar zijn goud onder het zwembad had begraven.

Drugsoorlog
De foto’s op posterformaat aan de kapot geschoten muren laten niets aan de verbeelding over: lijken, bloederige bomaanslagen, politici in hun doodskist en Colombia’s trots: het met politiekogels doorzeefde lijk van Escobar, die na een zoektocht van ander half jaar op het dak van een huis in Medellin werd geliquideerd. Escobar heeft zijn land geterroriseerd en met zijn dood is er nog geen eind aan de drugsoorlog in Colombia gekomen.

Op de foto met Holleeder
De war on drugs is nog steeds bloedserieus. Sommige hostels hebben waarschuwingsbordjes: ‘Bedenk wat drugs kapot maakt, voordat je het gebruikt’. Bekende Nederlanders die op de foto gaan met Willem Holleeder? In Colombia is het al verboden om een afbeelding van Escobar op een t-shirt te dragen a la Che Guevara, en terecht. Escobar moet geen held worden, of erger, een cult status krijgen zoals Holleeder hier heeft. Hoe kan het cool zijn om met een crimineel te poseren? Ere wie ere toekomt, maar dat zijn toch echt de boeven niet.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.