Spring naar de content

Plannen Fred Teeven zoveelste nederlaag voor tandeloze tijger Rutte II

De stevige bezuinigingsplannen voor het gevangeniswezen zijn in de huidige vorm van tafel. Dat is de uitkomst van het debat van donderdag hierover met staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Het debat was woensdagavond bijkans overbodig gemaakt door CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij zetelde die avond aan de CDA-stamtafel van Knevel en Van den Brink. De voormalige gevangenisdirectrice gaf aan geen vertrouwen te hebben in de kabinetsplannen. “Gevangenen moeten aan het werk, en niet met een biertje thuis op de bank zitten.” De plannen hielden onder meer in dat 26 gevangenissen op slot zouden gaan en een fors aantal gedetineerden hun straf met een enkelband thuis zou uitzitten.

Tandeloze tijger
De steun van Van Toorenburg (en dus het CDA) was voor het kabinet onontbeerlijk. De afwijzing betekent de zoveelste nederlaag voor de tandeloze tijger die ons land regeert. Zonder haar was de kans op een meerderheid in de Senaat al bij voorbaat nihil. Ditmaal was het echter niet alleen de oppositie die het oneens was met de regering.

Naast Van Toorenburg toonde namelijk ook VVD’er Ard van der Steur zich uitermate kritisch over de plannen. Hij eiste – met steun van coalitiegenoot PvdA – dat een enkelband niet wordt ingezet als vervanging van een kortdurende celstraf. Om voor voldoende capaciteit te zorgen moet een aantal gevangenissen toch open blijven.

De plannen zijn dus al tijdens het debat afgezwakt. Voor het einde van deze maand komt Teeven met een nieuw voorstel terug naar de Kamer. Te snel, volgens de oppositie, die liever ziet dat de staatssecretaris langer de tijd neemt om een herzien plan voor te bereiden.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment uit de (inter)nationale politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download deze (gratis) om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook