Spring naar de content

Kane en Bløf pesten? Verzin eens iets anders

Niet om het goed te praten, maar volgens mij heeft pesten een evolutionaire oorsprong.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Als je een slechtziende mankepoot kiest als vader van je kinderen, dan moet niet zeuren als-ie met een kommetje giftige besjes thuiskomt van de mammoetjacht. Toch zitten er altijd van die chicks tussen die zo’n gemankeerde ‘zielig’ en ‘vertederend’ vinden en er juist daarom de grot mee induiken. Omwille van de soort kan je die types dus maar beter wegpesten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat was vroeger. Inmiddels heeft de vooruitgang de evolutie ingehaald. Iemand die niet kan lopen is zinloos voor de jacht, maar anno 2013 kan hij zich heel nuttig maken. Liedjes zingen, de politiek in, dat soort dingen.

Vier miljard jaar evolutie redeneer je er niet zomaar even uit. Op school, op kantoor, op het wereldwijde www, er wordt nog steeds volop gepest. Ook in de muziek. De twee grootste slachtoffers: Kane en Bløf.

Onsamenhangende bullshit
Bløf heeft dat vooral te danken aan zijn onbegrijpelijke teksten. Zelf vinden ze dat poëtisch, maar pestkoppen noemen het onsamenhangende bullshit. Ze laten geen kans onbenut om Bløf belachelijk te maken. Via een populair twitteraccount sturen ze voortdurend zelfverzonnen teksten de wereld in, zoals de stoere jongens in de klas de slissende stotteraar imiteerden. Of ze maken een quizje, waarbij ze Bløf vergelijken met Suske & Wiske. Creatief, maar net zo laf als het jongetje met de hazenlip uitschelden voor Jan Jaap van der Wal.

Waar de Bløf-pesters nog een soort van humor hebben, zijn de Kane-pesters wreed en bloeddorstig. Op Facebook bestaan diverse haatpagina’s met duizenden likes (en ook op HP werd een duit in het zakje gedaan). Elke aankondiging van een nieuwe boeking doet Twitter ontploffen. Het is het equivalent van na schooltijd met z’n allen iemand opwachten in het fietsenhok en hem uitschelden en in zijn maag stompen totdat hij zichzelf op een kwade dag moedeloos voor de trein gooit. En dan klagen dat je vertraging hebt.

Stop met pesten
Ik vraag me af waar die pestkoppen zich zo druk over maken. Vijftien jaar geleden was het wel voorstelbaar. Je moest veertig gulden neerleggen voor een cd en dat had je niet, dus je was veroordeeld tot 3FM, 538 en TMF. Er zijn tijden geweest dat Bløf en Kane elk uur gedraaid werden. Dan ga je vanzelf haten.

Maar de tijden zijn veranderd. Dankzij Youtube en Spotify hoef je geen seconde meer te luisteren naar muziek die je niet trekt. Dus stop met pesten. Kane en Bløf doen ook maar gewoon hun best.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat ze ongelooflijke kutmuziek maken.

Onderwerpen