Spring naar de content

Zes redenen waarom darten Olympisch moet worden

Squash, honkbal of worstelen. Eén van deze drie sporten krijgt in oktober (weer) een Olympische status van het IOC. Darten staat niet op de shortlist van het IOC.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Sterker nog, darten stond niets eens op de longlist. Niet vreemd, want zelfs zelfverklaard dartslegende Raymond van Barneveld is van mening dat darts niet Olympisch hoeft te worden. In alle bescheidenheid stelt de Haagse darter dat de Olympische Spelen zijn voorbehouden aan ‘atletische figuren’. Met zulke ambassadeurs van de sport wordt het natuurlijk moeilijk, toch zijn er zes redenen om darts in het grootste sportevenement ter wereld op te nemen.

1. De perfecte kijksport
Darts is uitstekend in beeld te brengen en heeft het perfecte tempo voor een avondje bankhangen. Neem nu een gerespecteerde Olympische sport als zwemmen en dan met name de korte afstanden. Daar zijn de verschillen in het water zo klein dat je pas weet wie er gewonnen heeft als de uitslagen in beeld verschijnen. Darten ligt niet om de haverklap stil zoals voetbal of hockey. Daarentegen beweegt het spel zich ook niet te snel voort zoals ijshockey of squash, waarbij puck of bal nauwelijks in beeld te brengen zijn. Zelfs de half failliete campingzender SBS6 bewijst ieder jaar dat darts prima in beeld te brengen is.

2. Eenvoud
Weet u het verschil tussen een Koshi-waza, Sutemi-waza of een Katame-waze. Weet u wanneer een tachi-waza een ippon of een yuko waard is? Waarschijnlijk niet. Zelfs na het doorworstelen van het judolemma op Wikipedia begrijp ik geen donder van de puntentelling. Natuurlijk, een kundige commentator helpt, maar niet iedere sport heeft een icoon als Hans van Zetten die een begrip als Cassina-Kovacs-Kolman kan uitleggen alsof het de werking van een triangel betreft. Nee, dan darten. Dat wordt in simpelheid alleen overtroffen door paalzitten. De buitenste ring telt dubbel, de binnenste ring driedubbel, de ruimtes daartussen enkel, het rode rondje in het midden telt voor 50 en dat stukje groen eromheen voor 25. De laatste pijl moet in het rode rondje of de buitenste rij. Tadaa, darten. Iedereen die een beetje kan rekenen en de scores onder in beeld kan lezen weet wie wanneer gewonnen heeft.

3. Typetjes
De pijltjessmijterij is perstrainingstechnisch het dappere dorpje van Asterix en Obelix dat zich weert tegen de nietszeggende quotes die sporters door mediatrainers ingefluisterd krijgen. In elke andere sport proberen clubs, sponsoren en andere belanghebbenden spelers te kneden tot ideale schoonzonen. Dit levert namelijk het meeste geld en minste gezeik op. Darters hebben daar feces aan, want hun succes zit hem in de authenticiteit. Dat deze authenticiteit vrijwel altijd samenvalt met bierbuiken, vale tatoeages, excentrieke gezichtsbeharing en een voorliefde voor klaterend goud is toeval. Net als de beroepskeuze voor begrafenisondernemer, tegelzetter of trambestuurder. Als jij koketteert met het feit dat de inkt van jouw tattoos zijn vermengd met de as van een gecremeerde Argentijnse woelmuis, dan is dat ok. Darts accepteert iedereen.

4. Medaillespiegel
Het is niet zo’n zekerheidje als korfbal, maar Nederland is steengoed in darten. Phil Taylor is al sinds 1793 de beste darter op aarde, maar Michael van Gerwen zaagt aan zijn stoelpoten. Met onder meer Raymond van Barneveld, Wesley Harms en Jelle Klaasen hebben we nog meer medaillekandidaten in huis.

5. Inclusieve sport
Pierre de Coubertin, geestesvader van de moderne Olympische Spelen, stelde dat meedoen belangrijker is dan winnen. De strijd tegen de commercie gaan de Spelen niet meer winnen dus het aantal amateurs alsmede het aantal verdrinkende Afrikanen bij het zwemmen zullen afnemen. Gelukkig is darts de meeste toegankelijke sport die er bestaat. Het enige gewicht dat telt is van je pijlen. Dikke mensen, oude mensen, jonge mensen, kreupelen. Iedereen kan darten. Bovendien is het een relatief goedkope sport om uit te oefenen.

6. Co Stompé
Zet alle andere argumenten in de schaduw van zijn KREDIETPLAN.nl-coltrui. Co Stompé is de enige darter die ooit een achtdarter gooide. Helaas buiten beeld. Vliegt er hoogstwaarschijnlijk in de eerste ronde uit om vervolgens Mart Smeets in ego te overtreffen. Tot vreugde van het Nederlandse volk minus Smeets. Tevens zal hij tijdens de dartsfinales legendarisch commentaar verzorgen.