Spring naar de content

Huizenprijzen voorspellen is zo langzamerhand een gezelschapspel

Maandag schokte De Nederlandsche Bank (DNB) ons – of in elk geval velen van u – met de voorspelling dat de Nederlandse huizenprijzen nog wel tot in 2015 blijven dalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Er komt nog 10 procent daling bij en dat zou de teller dan dicht bij de 30 procent brengen. Overigens het percentage dat het IMF al in 2007 noemde als de mate waarin de Nederlandse huizenmarkt overgewaardeerd zou zijn.

Daarmee is de DNB veruit de meest pessimistische ‘kenner’, voorspellingen van andere analisten komen uit op ‘stabilisatie’ eind dit jaar of in 2014. U moet die voorspellingen net zo serieus nemen als die uit 2006 en 2007. Toen kon je, volgens veelal diezelfde kenners, slapend rijk worden met de koop van een huis.

Ook werd bekend dat maar liefst 1,2 miljoen huizenbezitters ‘onder water’ staan met hun hypotheek. Hun huis is minder waard dan de schuld die ze erop hebben. Is dat erg? Meestal niet, het wordt pas erg als je je huis nú moet verkopen. Na het overlijden van een partner, na onslag of na een scheiding. Dat zijn de drama’s en verder is er niet echt iets aan de hand. U woont erin, u kunt de lasten betalen. Als belegger kijk ik in mijn portefeuille elke dag aan tegen ongerealiseerde verliezen, dat hoort erbij. Gerealiseerde verliezen, die zijn het probleem.

Maar het geeft u een rotgevoel van onvrijheid, als u wel wilt verkopen dan zit u met een restschuld. En daar zit ‘m de kneep, bij dat rotgevoel. De drie zaken die ik hierboven noemde – overlijden, ontslag en scheiding – zijn van oudsher de probleemgevallen. Ook in een goede huizenmarkt. Dat rotgevoel bij de huizenmarkt stapelt zich op het rotgevoel over uw spaargeld, uw pensioen, uw toekomst op de arbeidsmarkt.

Stakende consumenten en stakende huizenkopers zijn een kwestie van psychologie en niets anders dan dat. In die zin bevatte die onbeholpen poging van Mark Rutte om ons in een nieuwe auto en een ander huis te praten een eerste spoor van realiteitszin: we moeten er weer zin in krijgen. Aan de regering om dat met stimuleringsmaatregelen aan de gang te krijgen. Niks 6 tot 8 miljard bezuinigen zoals DNB voorstelt, die kennen we nu wel.

Ik zou voorspellingen over de huizenprijzen en de economie pas weer serieus nemen als ze door massapsychologen worden gedaan. Zodra die een beweging in het sentiment meten, dan zou ik daar rekening mee houden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter