Spring naar de content

Pleidooi voor een nieuw internet

Ooit was de hoogste vorm van openbaar vervoer in dit land een systeem van trekschuiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Langzamerhand hebben we dat vervangen door bussen en treinen. Nu zijn we (met horten en stoten, dat wel) toe aan een Hoge Snelheids Lijn. Zo zal het ook gaan met het internet. Uit de puinhopen van het door Amerika gedomineerde World Wide Web moet een nieuwe vorm van interconnectiviteit tussen computergebruikers ontstaan: het nieuwe internet.

Kolonisatie
Uit naam van hun eigen veiligheid zijn de Amerikanen eigenlijk bezig om de hele digitale wereld te koloniseren. Alle grote spelers zijn Amerikaans en spelen met de Amerikaanse overheid onder een hoedje (dat is inmiddels wel duidelijk) om ons allemaal te bespioneren. Intussen verdienen ze er ook nog tientallen miljarden per jaar aan die ze dan weer keurig wegsluizen naar een belastingparadijs, dat wel. Waarom pikken we dat eigenlijk? Waarom richten we eigenlijk niet ons eigen internet in, dat misschien wel democratisch gecontroleerd kan worden?

In feite is het internet niet meer dan een stel afspraken: over de bestanden die we gebruiken om op onze servers te zetten en over de software die we kunnen gebruiken om die bestanden te lezen. Voor het overige heb je een infrastructuur van kabels en zenders nodig om verbindingen tot stand te brengen tussen de computers. Die infrastructuur hebben we in dit land prachtig voor elkaar, Weinig andere landen kunnen bogen op zo’n prachtig verbonden land. Wifi, kabel, glasvezel, het is er allemaal.

Zelf inrichten
Natuurlijk dient gemak de mens: ook ik maak gebruik van Gmail en accepteer dus dat mijn mailverkeer via het Amerikaanse Google verloopt. Dat was ooit hip, maar nu ik weet dat het streng gecontroleerd wordt voelt het niet zo goed meer. We moeten toch als Nederland (of Europa) in staat zijn om onze eigen maildiensten in te richten, experts genoeg. En waarom communiceren wij Nederlanders via het (opnieuw) Amerikaanse Facebook? Zou er in dit land werkelijk niemand zijn die dat kunstje voor ons, en dan wel onafhankelijk, kan reproduceren? En dan zonder overheidsspionage graag.

Natuurlijk zou het zonde zijn om het kind met het badwater weg te gooien. Er zijn veel diensten op het huidige internet die ik niet graag zou missen. Een nieuw internet heeft uiteraard toegang tot het oude, maar kan wel onderscheid maken. De Nederlandse Tweede Kamer wil weten wat de Amerikanen eigenlijk met onze gegevens doen, maar vraagt zich niet af waarom deze toestand eigenlijk is ontstaan en wat we kunnen doen om dat te veranderen. Zoals er 24 jaar na het einde van de Koude Oorlog nog kernwapens liggen in het Brabantse Volkel, zo accepteren wij 20 jaar na de lancering van het World Wide Web nog steeds de Amerikaanse dominantie.