Stem ook op Zahra, de vrouwelijke Iraanse presidentskandidaat
Vrijdag zijn de presidentsverkiezingen in Iran. Zes bebaarde mannen gaan de strijd met elkaar aan om verkozen te worden tot de opvolger van Mahmoud Ahmadinejad. Er is een zevende kandidaat. Een vrouw.
Zahra heet ze, en ze is de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in Iran ooit. Zahra is een alleenstaande moeder van 52. Ze draagt een sluier maar zou dat eigenlijk liever niet doen. Ze noemt haar medekandidaten consequent clowns, de burgemeester van Teheran lacht ze uit in zijn gezicht. Zahra is, kortom, nogal kritisch. Dat kan ze zijn omdat ze alleen digitaal bestaat.
Virtuele kandidaat
En dat moet voorlopig wel, want alles wat Zahra doet zou haar -als ze een vrouw van vlees en bloed zou zijn- op zware straffen te staan komen. Iran is immers niet meer het land-met-de-vrouwen-in-mini-rok dat het ooit was. ‘Let’s win back our Iran’, is dan ook haar campagneslogan. Want dat is wat ze wil: dat Iran opnieuw een vrij land wordt, in plaats van het onderdrukte en bange land dat het geworden is onder Ahmadinejad.
En dat willen blijkbaar wel meer mensen. Op de Facebookpagina van de virtuele kandidaat plaatsen Zahra-sympathisanten van over de hele wereld foto’s van zichzelf met Zahras campagneposter. Maar, protest is –net als in 2009– niet zonder gevaar: veel Zahra-sympathisanten verbergen hun gezicht achter de campagneposter.
Farsi, Fins, Koreaans
Zahras geestelijk vader, de Iraans Amerikaanse tekenaar Amir Soltani, tekende Zahra voor het eerst na de grootschalige rellen die de herverkiezing van Ahmadinejad in 2009 veroorzaakten. Soltani’s graphic novel Zahra’s Paradise, over een moeder die haar zoon verliest tijdens die rellen, werd een bescheiden internationaal succes. Zahras verhaal verscheen in verschillende talen, van het Fins tot het Koreaans. Er bestaat ook een Nederlandstalige uitgave.
Zahra bestaat écht
Zahra bestaat dan misschien ‘alleen’ virtueel, in zekere zin bestaat ze toch echt. Zahra geeft heel veel mensen de stem die ze zelf niet mogen uiten. Stemmen op Zahra kan hier. Ook als u geen stemkaart heeft ontvangen om te mogen stemmen in Iran.