Spring naar de content

Uw beleggingen zijn in groot gevaar

Niet alleen om mijn gekozen pseudoniem eer aan te doen maar ook omdat ik de economie niet anders kan zien ben ik een enorme pessimist als het gaat om de financiele markten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Niettemin ga ik als belegger vrolijk door het leven want in die hoedanigheid neem ik posities in op basis van mijn verwachtingen. Je kunt op de beurs verdienen aan stijgingen. En aan dalingen. Ook voor een pessimist is er van alles te doen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat laatste is iets dat een particuliere belegger in de regel niet doet, verdienen aan dalingen. Op deze plaats heb ik vaak geschreven over door mij verwachtte hevige bewegingen op de beurs, per saldo verwacht ik de komende jaren nog zeer forse klappen. De AEX zal onder de 194 van een paar jaar geleden belanden. Dat gelooft u niet want het zal in golfbewegingen gaan en u zult meer waarde hechten aan de tussentijdse stijgingen die ook fors kunnen zijn. Elle keer zult u denken dat het ergste achter de rug is.

Wat er op de aandelenbeurzen gebeurt kunt u makkelijk op elk moment volgen op tal van websites. Om te zien wat er op de obligatiemarkten gebeurt is al wat moeilijker, financiele websites vinden dat van secundair belang. Ik schreef er kort geleden al over en het was een van mijn minst gelezen columns. Zo zal het waarschijnlijk ook met deze column gaan, particuliere beleggers zijn doorgaans hoog ingestapt en kijken liever in de koplampen van die aanstormende vrachtwagen.

Stel nu eens dat u serieus van plan bent het dit keer anders te doen. U hoeft niet eens heel goed om u heen te kijken om te zien dat de beurzen dezer dagen flink instorten, als ik dit schrijf staat de future op de AEX, die indiceert al voor 9:00 uur hoe we openen, op een verlies van ruim één procent, we staan rond de 342. Nu ik het stuk rond 13:30 uur publiceer staan we ongeveer een procent on de min. Dat betekent dat we sinds nog maar een paar weken geleden, toen de AEX de 373 passeerde, ruim dertig punten zijn gedaald. Er zullen nog oplevingen komen maar ze wisselen sterkere dalingen af.

Stel nu eens dat u in uw ogen voorzichtig belegt en een goede mix van aandelen en obligaties maakte. Dan bent u er misschien nog wel erger aan toe, kijk maar eens in uw portefeuille. Door de sterk stijgende rente kregen uw obligaties zwaardere klappen dan uw aandelen en het eind is niet in zicht. In de VS steeg de tienjaarsrente sinds mei met 0,6 procent naar 2,2 procent. Dat lijkt weinig maar het is een stijging van 37 procent. Voor Nederland geldt hetzelfde, de Staat betaalt inmiddels meer dan 2 procent. Duitsland: zelfde verhaal. Wat zou er gebeuren als de rentelasten op uw hypotheek in één klap met 37 procent zouden toenemen?

Ik noem drie landen die als veilig worden gezien en dat zijn ze waarschijnlijk ook. Maar als u vandaag die obligaties op de beurs moet verkopen omdat u het geld nodig heeft en niet op de datum van aflossing kunt wachten, dan verliest u tientallen procenten. En dat is nog maar het begin. Zoals gezegd: uw beleggingen zijn in groot gevaar.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter