Spring naar de content

Waarom mag een man 100 sekspartners hebben en een vrouw niet?

Op de vraag: ‘met hoeveel vrouwen heb je geslapen?’ antwoordde hij steevast: ‘Vijfentwintig’. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Datzelfde antwoord ga hij al jaren, dus iedereen wist dat het onzin was. Hij was namelijk ook al jaren vrijgezel, en hij had vaak ‘dates’. Waarschijnlijk was hij op een dag gestopt met tellen, omdat vijfentwintig hem het meest sociaal geaccepteerde antwoord leek.

In zijn herinnering had hij de vijfentwintig leukste een ereplaats gegeven, bij hen had hij een goed verhaal verzonnen. De rest deed er niet toe. Vijfentwintig was genoeg om geen ‘nerd’ te zijn, en niet zoveel dat hij als een ‘player’ zou overkomen. Want hij was een keurige, beschaafde jongen. Maar wel een populaire, moest je weten.
Het gemiddelde aantal bedpartners voor Nederlandse mannen is 7,9 en voor vrouwen is het 6,8. Fransen doen het met 17 verschillende mensen.

Honderd
De jongeman zat met zijn vijfentwintig ver boven het gemiddelde. Tegen vrienden zei hij soms wel ‘honderd’, want dat kwam veel meer in de buurt van de waarheid dan vijfentwintig. Voor zijn vrienden maakte het niets uit – die waren hooguit een beetje jaloers. Vooral tegen vrouwen met wie de man graag nog eens seks zou hebben, of mensen van wie hij graag goedkeuring kreeg, zei hij ‘vijfentwintig’.
Als vrouw kon je volgens hem het beste ‘een stuk of twaalf’ zeggen. Of hooguit: ‘veertien’. Dat was wel het maximum. Méér zou sletterig zijn. Twaalf is al een stuk meer dan 6,8.

Waarom ben je eigenlijk een slet, als je als vrouw met veel mannen het bed hebt gedeeld? In Jackie staat deze maand een verhaal van een vrouw die met meer dan honderd verschillende mannen seks had, in een paar wilde vrijgezelle jaren. Eén per week, daar kwam het op neer. Als je het zo bekijkt, valt het best mee. Ze zegt in het artikel dat ze haar exclusiviteit heeft weggegeven. Ze zegt ook: ‘Mijn vriendinnen hebben er steeds meer moeite mee’.
Het getuigt in ons wereldbeeld niet echt van goede smaak om als vrouw met zoveel mannen te hebben geslapen. Waarom eigenlijk? Als je een vaste relatie hebt, en twee keer per week met elkaar naar bed gaat, heb je nog altijd veel meer seks. Waarom is veel seks soms stoer, en soms ineens vies?

Trots op de score
Ik denk niet dat Jeroen Pauw zich enorm veel zorgen maakt over zijn ‘exclusiviteit’. Sterker nog, hij moet wel trots zijn op zijn ‘score’ (meer dan tweehonderd), anders had hij het niet aan de interviewer verteld. Mannen die met veel vrouwen vrijen zijn vaak knap, sexy, populair of dat vinden ze tenminste van zichzelf. Ze zijn vast charmant, goed in staat een vrouw in bed te lullen. Het zijn kwaliteiten waar ze, misschien terecht, trots op zijn.

Bij vrouwen ligt dat anders. Volgens een onderzoek van Cornell University onder studenten, rekenen vrouwen elkaar zelfs af op het aantal bedpartners. Een vrouw die met meer dan twintig mannen sliep, hoeven ze niet als vriendin. Zij wordt bestempeld als dommer en minder leuk. Een sloerie.
Bij mannen onderling speelt het aantal bedpartners niet zo’n rol in een vriendschap.

Ik denk dat iedere vrouw die een beetje een goede hippie was, met meer mannen (en vrouwen) seks had dan twintig. Dus dat geldt voor een deel van onze moeders, en voor de moeders van die studenten uit het onderzoek. Daarnaast kun je je afvragen hoe je nog over ‘exclusiviteit’ kunt spreken als meisjes en vrouwen zichzelf bloot of in bikini iedere dag op Facebook en Instagram zetten. En iedere gedachte die ze denken op Twitter. ‘Er blijft al niet zoveel te raden meer over,’ zei een man eens tegen me over Nederlandse vrouwen en hun neiging om altijd alles te ‘delen’.

Knappe vrouwen hebben minder seks
Een ander onderzoek kwam begin dit jaar in het nieuws: aantrekkelijke vrouwen hebben gemiddeld minder verschillende bedpartners dan onaantrekkelijke. Ze zijn ook trouwer. Volgens de onderzoekers komt dit omdat knappe vrouwen meer macht hebben en dit gebruiken om hun relaties onder controle te houden.
Knappe mannen willen volgens hetzelfde onderzoek juist met zoveel mogelijk vrouwen naar bed.

Misschien vinden vrouwen (en mannen) het vooral eng, als iemand anders is dan zijzelf. We benadrukken allemaal maar al te graag dat we uniek zijn, maar als puntje bij paaltje komt, is uniek toch een beetje beangstigend. Liever niet té anders. Liever geen dingen doen, die we zelf niet, of anders willen doen.
De vrouw dient bescheiden te blijven, de man dient zijn zaad te verspreiden. Of niet? Onze vooroordelen stammen uit een tijd dat er nog geen voorbehoedsmiddelen en nog geen relaties bestonden.