Spring naar de content

Wist Van Miltenburg echt niets van de plannen van Fred de Graaf?

Fred de Graaf is Senaatsvoorzitter-af. Het nieuws van rond middernacht kwam niet als een verrassing na de onthulling van de Volkskrant. U weet het inmiddels: De Graaf (VVD) had er eigenhandig (?) voor gezorgd dat PVV-fractievoorzitter Geert Wilders niet in de Commissie van In- en Uitgeleide kwam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Na een dergelijke misstap is eigenlijk maar één uitweg mogelijk; wegwezen. Een goede zaak, zo betoogde collega Dr. Doom elders op deze site. (Veronderstelde) Integriteit is het hoogste goed in de politiek. Wanneer dat in het geding is, is er geen houden meer aan.

Zonde. De Graaf had zich als burgemeester van Apeldoorn populair gemaakt door tijdens lastige omstandigheden – het rijtuig van de koninklijke familie werd aangevallen door Karst T. – zijn rust te bewaren. Maar deze analyse van de Volkskrant toont duidelijk waar het aan heeft geschort bij Fred de Graaf en de VVD’er kiest dus eieren voor zijn geld.

Rest nog die andere Kamervoorzitter van VVD-huize, Anoushka van Miltenburg. Ze lag al eerder onder vuur toen ze werd beschuldigd van partijdigheid. Ditmaal beweert De Graafs partijgenoot van niets te hebben geweten. Ze was er niet van op de hoogte dat haar commissiegenoot (Van Miltenburg en De Graaf zaten samen in de Commissie van In- en Uitgeleide) poogde Geert Wilders uit de commissie te houden.

De eerste kop is gerold en daarmee lijkt de kous af. Of is Van Miltenburg misschien alsnog aan de beurt?

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment uit de (inter)nationale politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook