Spring naar de content

Alle amateurvoetballers moeten trots zijn op Achilles ’29

Het is erg treurig dat ons de laatste jaren een aantal roemruchte voetbalverenigingen is ontvallen. Het HFC Haarlem van Abe van den Ban, het RBC Roosendaal van Henk Vos en recentelijk het SC Veendam van Angelo Cijntje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Stuk voor stuk grote aderlatingen voor het gemiddelde eerlijke voetbalhart. Maar daar waar de eerste twee clubs pruttelend doorstartten in de derde en vijfde klasse van het amateurvoetbal, kreeg Veendam het bijna voor elkaar om ‘slechts’ tot de hoofdklasse te degraderen. En dat had zo maar kunnen betekenen dat de Langeleegte na twee jaar gewoon weer in het teken zou staan van een reeks voetbalpotjes voor het betaalde echie.

Achilles ’29
De kleurige keerzijde van de verdwijners is bovendien de smetteloze verschijning van Achilles ’29 in de Jupiler League. De eerste echte amateurclub die als gevolg van een kampioenschap weet door te stoten tot de elite van het vaderlandse voetbal… een uniek moment in de Nederlandse voetbalhistorie!

En ja, die nederlaag tegen Katwijk is een smetje, maar laten we niet muggenziften. Wij amateurvoetballers moeten hartstikke trots zijn op ‘onze’ representant. Achilles ’29 is de durfal die het doet; de voorloper die het lef heeft om het professionele voetbal in te gaan en te kijken waar het schip strandt. Die de droom van elke amateurvoetballer en -liefhebber waarmaakt: ook ‘jouw’ club kan dus in een aantal jaren doorstomen naar de Champions League. Of in ieder geval naar de Eredivisie.

Mobiliseer je teamgenoten: op naar Groesbeek
En dat lef moet beloond worden, amateurvoetballers van Nederland! Laat ze voelen dat het amateurvoetbal achter ze staat. Teletekstsupporter of Livescore-refresher worden is niet genoeg: get up, get out and do something! Prik nu een speelavond in het competitieprogramma van de Jupiler League, start die Whatsapp-group en mobiliseer je teamgenoten. Pak die intercity naar Nijmegen, bliep die OV-chipkaart in Lijn 5 en stap uit bij de Oude Molen. Stiefel een kwartiertje naar Sportpark De Heikant en hang dat spandoek op, in de hekken: ALLE AMATEURVOETBALLERS ACHTER ACHILLES!

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah.nl; het kritisch, knipogend en opiniërend weblog over de voetballerij in al haar verschijningsvormen.