Spring naar de content

De Derde Wereldoorlog is allang begonnen

Als een vreemde mogendheid (antiek woord!) alles wil controleren wat ik zeg en doe, dan onderdrukt die vreemde mogendheid mij in feite. Dan is er sprake van een totalitair regime waartegen ik in rechte in opstand mag komen. Dat geldt voor pamfletten die ik maak met met een stencilmachine en dat geldt voor e-mails en posts op de social media.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

De Amerikaanse overheid houdt het gedrag van alle internetters buiten Amerika nauwkeurig in de gaten en is daarmee de facto een bezetter. De Derde Wereldoorlog is allang begonnen. Niet met bommen of geweren, maar digitaal, het wapen van deze tijd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Amerikanen waren voor lange tijd onze vrienden
Omdat de Amerikanen ons bijna 70 jaar geleden hebben bevrijd van de Duitse bezetting (waarvoor dank) hebben we ze lang als vrienden gezien, in allerlei Trans-Atlantische verbanden. We zijn zelfs behulpzaam geweest bij enkele van hun dwaze oorlogen in het Midden-Oosten. Het wordt tijd om dat beeld bij te stellen nu de volle omvang van het PRISM-schandaal zichtbaar begint te worden. De VS menen dat ‘de rest van de wereld’ een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de enige wereldmacht die deze aarde na het omvallen van het IJzeren Gordijn nog rijk is.

En omdat wij meenden dat al het goede uit Amerika kwam hebben wij ons (reddeloos?) overgeleverd aan allerlei Amerikaanse firma’s die het nieuwe slagveld, het internet, zijn gaan beheersen. Terwijl die bedrijven in feite niet meer waren dan instrumenten waarmee de Amerikaanse overheid zijn wil probeerde op te leggen aan de rest van de aardkloot. Google, Apple, Microsoft, Facebook en zelfs Amazon zijn in naam bedrijven met enkel winst als oogmerk, maar blijken nu ook een verborgen agenda te hebben: het in stand houden van de Amerikaanse suprematie en veiligheid, ten koste van de vrijheid van miljarden anderen, zoals u en ik.

Met wortel en tak uitroeien
Onze eigen regering en die van de Europese Unie lijken niet te beseffen wat er wereldwijd gaande is. Minister Opstelten, ongetwijfeld opgegroeid met het beeld van de nobele Amerikaan (hij is er oud genoeg voor) wil in het geheel geen mededelingen doen, uit naam van de veiligheid van dit land. Alsof dat opweegt tegen het afnemen van mijn vrijheid en privacy. Eurocommissaris Neelie Kroes, toch onze digitale heldin, meent dat Europa niet afhankelijk moet zijn van de VS of China (!) en een eigen systeem nodig heeft voor het waarborgen van onze onafhankelijkheid. Wat voor systeem, daar heeft zij (van dezelfde leeftijd als Opstelten) blijkbaar nog geen notie van.

Dan is dus het woord aan ons, de consumenten, de strijders in deze digitale Wereldoorlog, het kanonnenvoer. Wij moeten die veramerikanisering van ‘ons’ internet (het is toch ook voor een deel van ons) met wortel en tak uitroeien. Ons Gmail account moet eruit (alternatieven genoeg), van Facebook moeten we af (dat deden we toch al massaal) en Windows 8 en het nieuwe Office (deugt niets van) moesten we maar overslaan. Zonder Amerika blijft het internet echt wel bestaan, vraag dat maar aan de Chinezen. Aan ons, Europeanen, om een vorm ervan te ontwikkelen die wel garanties biedt op democratische controle en waarborgen voor persoonlijke vrijheid.