Spring naar de content

Habemus Harley!

Een ongewone zegening tijdens het wekelijkse zondagsgebed in Vaticaanstad. Paus Franciscus zegende daar gisterochtend 1100 Harley Davidson motoren en hun bestuurders. De motorrijders zijn dit weekend in Rome ter viering van het 110-jarig bestaan van het motormerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Behouden vaart
Ik vond het een prachtig bericht. Geen dure champagne flessen tegen uitlaten kapotgooien voor een behouden vaart, maar enkel een zegening zijne heiligheid van de katholieke kerk. De pauselijke zegening kwam voor acht Harley-rijders net één dag te laat: onderweg naar het Vaticaan raakten de Harley’s angels bij een ongeluk gewond op de ringweg van Rome.

Gezegende kip
Ik reisde door Ghana, West-Afrika, waar ook van alles en nog wat ritueel wordt ingezegend in de kerk: van kippen, zondagskleding, auto’s tot motoren. Toen ik dat meemaakte in een snikhete kerk met dansende Ghanezen, vond ik het maar heel erg raar. Een kip inzegenen in de katholieke kerk? Maar goed, waarom ook niet, dacht ik vandaag met het krantenbericht van de Harley-bezitters voor mijn neus. Als iemand zich daar vervolgens veiliger en blijer bij voelt, vooral doen.

Svp doneren
Ik vergeet te vertellen dat je in de Ghanese kerk wel moest betalen voor de inzegening. Want, zo brulde de enorme pastoor met het uiterlijk van een worstelaar: “Hoe meer we doneren aan de kerk, hoe sterker de zegening.” En daar ging het kerkzakje weer, zodat mensen er nog iets meer geld in konden stoppen. Iedereen doneerde er, kijkend naar de gift van de buren, nog meer munten in. Want wie wil er nu een waardeloos gezegende kip?

En dan kun je alles vinden van de paus, maar hij zegent toch maar even 1100 Harley’s helemaal gratis. Habemus Harley!

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.