Spring naar de content

Bevrijd Nelson Mandela van het leven

Ik heb te doen met Nelson Mandela. De arme man ademt zelfs weer zelfstandig, zo jubelde zijn kleinzoon afgelopen weekend. Zijn longen staan weer in brand bij het inademen, ze verschroeien weer bij het uitblazen. Dat noemen ze dan ‘aan de beterende hand’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick van Leeuwen

In zijn geboorteplaats Qunu bidden ze voor hem, overal bidden ze voor hem. Maar telkens als Nelson Mandela zijn ogen sluit, hoopt hij dat vast voor de laatste keer te doen. Als hij een sprankje licht opvangt, zijn daar toch weer die beulen, nu gehuld in witte jassen, of vermomd als dierbaren. Steeds is daar weer die sadistische cipier, in de vorm van een terugkerende longkwaal. En telkens vindt hij zichzelf terug in gevangenschap, in zijn eigen lichaam.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Verkiesbaar
De positieve berichten over zijn fysieke gesteldheid volgen elkaar op, de afgelopen week. Elke dag iets positiever. Mandela reageert steeds beter op behandeling. Gezondheid Mandela gaat vooruit. Mandela herstelt goed. Het gaat steeds beter met Mandela.

Nog even en hij stelt zich weer verkiesbaar als president.

Elk positief bericht over de toestand van Mandela stemt mij iets droeviger. Ik betrap mezelf op lichte teleurstelling bij elk nieuw bericht dat geen melding maakt van zijn overlijden. Een man als Mandela is vast ook niet bang voor de dood, hooguit voor het sterven. Daarom is het zo pijnlijk om te lezen dat hij maar blijft sterven, zonder dat de dood erop volgt.

Maar hij zal niemand vragen er een einde te maken. Dat komt niet in hem op, hij is martelaar geweest, hij kan lijden, hij moet lijden, hij is Nelson Mandela. En binnen zijn entourage is er vast iemand die hem op het hart drukt dat het voor de goede zaak is, dat hij mensen hoop geeft, alweer. Je bent een symbool of je bent het niet.

Laat hem gaan
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er veel moeite wordt gedaan hem in leven te houden. Weken misschien nog wel. Maanden, als het echt tegenzit. Een jaar. Moet dit symbool in de strijd tegen apartheid nu ook het symbool worden van de strijd tegen de dood? Erger nog, moet hij ook deze strijd winnen?

Nelson Mandela zal zich afvragen wat er met iedereen aan de hand is. Wat er met al die mensen is gebeurd die in de vorige eeuw baden voor zijn vrijheid. Waarom willen die mensen hem nu gevangen houden? Waarom, waarom, kunnen ze hem nu niet laten gaan?