Spring naar de content

Drie redenen waarom u de Confederations Cup moet kijken

Het is het malle broertje van het grote Wereldkampioenschap. Grote landen doen toch niet mee, omdat het allemaal zo belastend is voor de drukbezette topvoetballers. Nee, de Confederations Cup is moeilijk serieus te nemen. En toch is het toernooi na twee dagen al zeer de moeite waard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

1. Is de organisatie er klaar voor?
In Brazilië vindt volgend jaar het Wereldkampioenschap plaats en de nu plaatsvindende Confederations Cup is dan ook in alles een testcase. Hoe gaat men om met de onlusten in Rio de Janeiro? En zijn alle stadions, inclusief het vernieuwde Maracaña, klaar voor een grote eindronde?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

2. Zijn de concurrenten er klaar voor?
Naast de organisatorische proeve van bekwaamheid, geldt voor de Goddelijke Kanaries natuurlijk ook de sportieve: door alles en iedereen in Brazilië wordt volgend jaar de wereldtitel geëist. Is wonderkind Neymar echt zo goed als iedereen ons wil doen geloven? In de openingswedstrijd liet de kersverse Barcelona-vedette al even aan de wereld zien wat hij waard is.

In Nederland zijn we er ondanks het echec in Oekraïne nog steeds van overtuigd dat we volgend jaar in Rio gewoon meedoen om de titel. En dus is het handig om te weten hoe de concurrentie er voor staat. Spanje bijvoorbeeld: raken de Xavi’s en Iniesta’s niet langzaam een beetje verzadigd? Nee, zo doen de eerste voortekenen vermoeden. Ook tegen Uruguay openden de Spanjaarden gretig en leek alles erop dat een grote uitslag mogelijk was. Het lag uiteindelijk aan keeper Fernando Muslera en Luis Suarez dat de schade beperkt bleef.

Gekeken naar de prestaties van Oranjeklanten als Kevin Strootman en Bruno Martins Indi op het EK onder de 21 in Israël kunnen onze aspiraties dus wel even in de koelkast.

3. Tahiti
Een goede eindronde heeft een sympathieke underdog nodig. In 2010 was het Nieuw-Zeeland dat in Zuid-Afrika de harten stal en zelfs het grote Italië pijn deed. Op de Confederations Cup 2013 komt de dwergenstaat wederom uit Oceanië. Tahiti heeft elf amateurs, aangevoerd door een veteraan uit Frankrijk, en moest voorafgaand aan het toernooi met geluidsboxen langs het veld het idee van een vol stadion oefenen. Het weerhield het team er niet van in Belo Horizonte brutaal een doelpunt te stelen tegen Nigeria. Dat het wel met 6-1 verloor is iedereen vandaag al lang weer vergeten.