Spring naar de content

Fred de Graaf bekent: kapsel Geert Wilders te rommelig voor troonswisseling

Een afscheidsborrel zal er wel niet inzitten. Hoeft ook niet hoor, lieve feestcommissie in Den Haag. Laat maar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Vis

Ik ben uitgepraat voor deze week en het is pas woensdag. Het woord kunstgreep kan ik ook niet meer horen. De term is door werkelijk alle media overgenomen, niet te geloven. Weet je wat pas een kunstgreep is? Dat lekken naar de pers, op samenzweerderige toon anoniem je beklag doen bij journalisten. Om mij weg te werken. Kom er dan voor uit!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik zeg tenminste eerlijk dat ik Geert Wilders niet zo lekker in het plaatje vond passen, maar om nou meteen te concluderen dat ik de boel bewust heb gemanipuleerd, gaat echt te ver. In de aanloop naar de troonswisseling was die samenstelling van de Commissie van In- en Uitgeleide een heuse strijd op het Binnenhof. Tussen de leden van de Eerste en de Tweede Kamer, maar ook binnen partijen was er stress.

Ik moest dat allemaal managen. Een beetje praten hier en daar, lunchen, lijstjes bekijken, namen afvinken en schuiven in de selectie, ik leek soms wel een bondscoach, ik weet het, maar hoe had ik het dan moeten aanpakken? Er was geen beleid, ik mocht zelf het team samenstellen en moest dus wel een tactiek verzinnen om namen en rugnummers toe te wijzen. Niemand wil op de bank zitten, maar we kunnen niet met z’n allen in het veld staan.

Ik baal ervan dat de troonswisseling eerst smetteloos was en nu ineens onder de vlekken zit. Wildersvlekken, godsamme, hoe krijgt die man het toch altijd voor elkaar om te stoken en commotie te veroorzaken? Dit is precies de reden waarom ik hem er niet bij wilde hebben, aandachtstrekker. Die coupe alleen al. Het was veel te rommelig geworden, dat kapsel van Wilders paste niet in het beeld. Hij zou alle shine van Willem-Alexander en Máxima wegnemen. Zwart verven en naar beneden kammen was nog een idee geweest, achteraf had ik die gedachte misschien aan hem moeten voorleggen.

Schrijfster Carlijn Vis kruipt wekelijks ‘in de huid van’ iemand die in het nieuws is. Deze week: Fred de Graaf naar aanleiding van zijn vertrek als senaatsvoorzitter. Vorige week werd bekend dat hij met een kunstgreep heeft voorkomen dat Geert Wilders in de commissie kwam die de koning bij de troonswisseling van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk zou begeleiden.