Spring naar de content

Stemmen: wat is het leukste zomerfestival van Nederland?

Het is zomer, hét jaargetij waarin festivals het best gedijen. Maar wat is nu het aller- aller- allerleukste zomerfestival van Nederland? HP/De Tijd selecteert zes festivals en is benieuwd naar uw mening. Mist u een festival? Laat het weten in de reactiepanelen. Stemmen kan via de poll onderaan deze pagina. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Pinkpop
Pinkpop was al een festival ver voordat het cool was om een festival te zijn. Je zou denken dat zoiets early adopters aantrekt, maar dat valt tegen. Door de progressieve voorhoede wordt Pinkpop gezien als een oubollig familiefestival. En daarin schuilt juist de kracht. De meeste mensen willen namelijk helemaal niet het nieuwste en het hipste. Die willen lekker meezingen met hits van Will And The People, of herinneringen ophalen bij Green Day. Het maakt Pinkpop een gouden concept voor jong en oud.

Pinkpop. 14, 15 en 16 juni 2013 in Landgraaf.

Oerol
Hét culturele festival van Nederland. Elk jaar strijken er honderden toneelgroepen, kunstenaars en muzikanten en tig zoveel belangstellenden neer op Terschelling om zich tien dagen onder te dompelen in al het moois wat Nederland op het culturele vlak te bieden heeft. Midden in het bos speelt voormalig zeeman Alex Roeka met band, op het Brandarisplein bespeelt Bram Graafland het ‘keukenorgeldrumgestel’ en op het Groene Strand zingt Janne Schra de sterren van de hemel. Een heel waddeneiland verandert tien dagen in één groot theater. Alleen dát maakt dit al tot een prachtfestival.

Oerol. 14 t/m 23 juni 2013 op Terschelling.

Zwarte Cross
Ooit beginnen als oude-jongens-motorcross in de achtertuin van Normaal-voorman Bennie Jolink, inmiddels uitgegroeid tot het grootste betaalde muziekfestival van Nederland. Hoogtepunt is voor menig festivalganger de cross zelf, waarbij allerhande voertuigen zich een weg over het doorgaans modderige parcours banen. Maar dat niet alleen: er is drie dagen muziek, theater en spektakel – alles zorgvuldig gedirigeerd door festivaldirectrice Tante Rikie. Ze zegt: “Het festival is lief, gastvrij, eenvoudig, Achterhoeks en sympathiek. Net als ik.” En zo is het.

Zwarte Cross. 26, 27 en 28 juli 2013 in Lichtenvoorde.

Best Kept Secret
Het belangrijkste nieuwe evenement in de door Mojo gedomineerde festivalmarkt komt uit de koker van de snel opkomende concurrent Friendly Fire. Het heet Best Kept Secret en het is eerder bedoeld voor Pitchfork-adepten dan voor fans van Giel Beelen. Pinkpops focus op de muziek wordt gecombineerd met de scherpe programmering van Lowlands en dat blijkt een schot in de roos. Het mooi gelegen festivalterrein in Hilvarenbeek maakt het helemaal af. Althans, in theorie. De eerste editie moet op het moment van schrijven nog plaatsvinden, maar de voortekenen zijn uitstekend.

Best Kept Secret. 21, 22 en 23 juni 2013 in Hilvarenbeek.

Pitch
Een betrekkelijk nieuw maar daarom niet minder populair tweedaags dancefestival op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Alhoewel, dancefestival? ‘Elektronische muziek-festival’ is een beter woord. Want ook house, hiphop en zelfs uk garage worden hier vertegenwoordigd. Dit jaar maken onder andere Jamie Lidell, James Blake en Baauer (bekend van de Harlem Shake, niet te verwarren met charmezanger Frans Bauer) hun opwachting op het hipsterfestival. Grote namen voor een betrekkelijk klein en onbekend festival. Juist daarom is het zo leuk.

Pitch Festival. 5 en 6 juli 2013, Amsterdam.

Lowlands
Er waren tijden dat je een paar dagen van te voren nog kon beslissen om naar Lowlands te gaan, maar tegenwoordig moet je op de zaterdagochtend van de voorverkoop om 10:00 klaar zitten met je vinger boven de F5-knop. En zelfs dan is de kans groot dat je naast een kaartje grijpt. Aanvankelijk was Lowlands bedoeld voor fijnproevers met een iets uitgesprokener smaak dan het Pinkpop-publiek, maar het groeide uit tot een totaalbeleving met ruimte voor theater, cabaret, politiek, literatuur en dans.

Lowlands. 16, 17 en 18 augustus 2013 in Biddinghuizen.

____
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De TijdNick Muller en Klaas Knooihuizen
  Volg HP/ De Tijd op Facebook

De poll sluit op 20 juli, 16:00 uur.