Spring naar de content

Miss Montreal verklapt de gouden formule voor een zomerhit

Miss Montreal en Nielson hebben met hun amoureuze duet Hoe dé zomerhit van dit moment te pakken. Sanne Hans (de gewonemensennaam van Miss Montreal) over het succes van Hoe, haar tranen bij het optreden van Maaike Ouboter in De Beste Singer-Songwriter Van Nederland en ‘stokbrood vreten en wijn zuipen in Frankrijk.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Bij een Nederlandse zomerhit denken we aan de muzikale pareltjes van Wolter ‘Viva Hollandia’ Kroes en Jody ‘Que si, que no’ Bernal. En nu sta jij daar ook tussen met ‘Hoe.’ Dat is even schrikken lijkt me.
“Ha, dat maakt mij niets uit hoor! Ik wil altijd meer, meer, meer. Dus ook in meer, meer, meer lijstjes staan, ook al zijn dat rijtjes waar andere mensen misschien wel op neerkijken.”

Het past niet echt in jouw straatje, dit nummer.
“Klopt. Normaal zing ik solo en Engelstalig, dus dit was even heel wat anders. In het begin moest ik eraan wennen: het liedje zoals Nielson had gecomponeerd liep nog niet lekker als duet – er was geen lekker muzikaal bruggetje tussen hem en mij. Maar na wat aanpassingen was dat al snel opgelost. En dan, na alle spannende en onzekere momenten, blijkt het een grote hit te worden. Dat was een geweldige verrassing voor ons allebei.”

Bestaat er een gouden formule voor een zomerhit, denk je?
“Ik denk dat het in ieder geval een vrolijk liedje moet zijn dat over de liefde of verliefdheid moet gaan. En het moet begeleid worden door heel lichte muziek, snap je? Dus geen knoertharde gitaren, maar lieve instrumenten met kleine toetsjes. En oja: je moet het mee kunnen zingen. Want je kunt zeggen wat je wil van dit nummer: hoe dronken je ook bent, iedereen kan ‘hoehoehoehoee’ meeblèren. Maar vooral: je moet veel geluk hebben. Wij hadden dit ook niet voorzien. Het overkomt je.”

Dus Dat ik je mis van Maaike Ouboter zal nooit een zomerhit worden.
“Op de manier zoals jij dat bedoelt niet.”

Je zat enkele weken geleden in de jury van De Beste Singer-Songwriter Van Nederland toen Maaike heel Nederland voor zich won met dit lied over haar overleden moeder. En je moest huilen.
“Ja, wie niet? Kijk, het was aan het eind van een lange dag, dus dan ben ik al wat meer prikkelbaar. Vlak nadat ze was begonnen voelde ik al: dit gaat verkeerd. Collega-jurylid Giel Beelen, met wie ik heel close ben, brak al snel. Ik wilde me sterk houden, maar ook ik heb mijn eigen privéleven. Kort voor de opnames was mijn oma overleden, de moeder van mijn vader. Ik realiseerde, met het verhaal van Maaike en de crematie van mijn oma in mijn hoofd, dat ook mijn ouders niet voor eeuwig blijven leven. Want wat zou ik zonder ze moeten?! Ik kan niet aan dat idee wennen. En toen kwamen ook bij mij de tranen. Ook dát heb je niet in de hand.”

Tot slot: waar verheug je je het meest op deze zomer?
“Ooh, op zoveel! Op de Zwarte Cross, mijn lievelingsfestival. En op de optredens die ik volgende maand geef op Bonaire en Curaçao. En op de vakantie met mijn vriendje natuurlijk. Lekker een weekje stokbrood vreten en wijn zuipen in de Ardèche. Het ultieme zomergevoel.”

Meer Miss Montreal in de zomerspecial van HP/De Tijd, vanaf woensdag 3 juli in te koop in de winkel of bij u thuis op de mat.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  
Volg HP/ De Tijd op Facebook