Spring naar de content

Bernard Wientjes: overheid, doe iets aan je overgewicht!

U weet: er moet fors worden bezuinigd. Ten minste zes miljard bespaard.De regeringspartijen VVD en PvdA onderhandelen op dit moment over waar dit geld gevonden kan worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Dinsdag deed de leider van de Partij van de Arbeid, Diederik Samsom, in de Volkskrant een oproep aan burgers, pensioenfondsen en grote beleggers om hun spaargeld van de bank/uit hun sok te halen en te investeren. Dit leidde tot de hoon van alle oppositieleiders van de Nederlandse politiek.

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, heeft een ander plan. Niet wij moeten ons geld uitgeven, neen, juist de overheid kan iets aan het eigen overgewicht doen. Want in de bolle buik van Moedertje Staat bevindt zich nog altijd een aantal schatten.

Tijdens de crisis zijn onder meer verzekeraar ASR, de hypotheken van ING en banken ABN Amro en de SNS buitgemaakt en die kunnen worden verkocht. Daarnaast roept Wientjes op een deel van de GasUnie of elektriciteitsnetwerk Tennet van de hand te doen. Deze bedrijven zijn bij elkaar veel meer waard dan de zes miljard waarnaar de overheid nu zo naarstig zoeken.

Natuurlijk, het is geen ‘structurele hervorming’ zoals sommigen in Den Haag verlangen, maar op de korte termijn is dat in het huidige politieke klimaat natuurlijk sowieso lastig te bereiken. Misschien is het tijd dat ‘de zaak voor het meisje gaat’ en deze minder fraaie oplossing wordt benut. Hoewel, over de effectiviteit van deze ‘Griekse methode‘ bestaat gerede twijfel.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook