Wimbledon: Michelle Larcher de Brito, meer dan een schreeuwlelijk

Tim Jansen 30 jun 2013 Sport

Krassende nagels op een schoolbord, jankende kinderen met suikerziekte tijdens een vlucht naar Istanbul, de stem van Marc-Marie Huijbregts, Double Date’s E-mail to Berlin.

Zomaar wat hemeltergende geluiden die je als zoetgevooisd kunt ervaren in vergelijking  met het gekrijs dat een potje tennis tussen Maria Sharapova en Michelle de Larcher Brito oplevert. Het zou mij niet verbazen als de geluidsopnamen van de wedstrijd inmiddels in Guantanamo Bay zijn aangekomen om de gevangen te helpen bij hun bekentenis.

Queen of Scream
Dat Sharapova de nodige decibellen kan produceren is inmiddels genoegzaam bekend. Zij verwierf door haar lawaaierige optredens de bijnaam ‘Queen of Scream’. De Russische zal gelukkig niet alleen maar de geschiedenisboeken ingaan vanwege haar beklaagde gekrijs of bejubelde uiterlijk. Sharapova won alle Grand Slams één keer en stond eerste op de wereldranglijst.

Michelle Larcher de Brito staat binnen het tenniscircuit louter nog bekend om haar hysterische uithalen tijdens het wegmeppen van de bal. Als ze al met Sharapova vergeleken wordt dan is het omdat zij ‘de kroonprinses van de schreeuw’ is. De vergelijkingen waaraan de Portugese onderworpen wordt hebben zich bepaald niet in haar voordeel ontwikkeld. Ondanks dat Larcher de Brito pas twintig is, loopt zij al vele jaren mee in de tenniswereld. Slechts 14 jaar en 2 maanden oud was zij toen zij haar debuut maakte op de WTA-tour. De jongeling maakte direct een grote indruk en de vergelijking met Martina Hingis was geboren.

De kroonprins van de schreeuw, Michelle Larcher de Brito is blij na haar overwinning op koningin van de schreeuw Maria Sharapova

Afleidende verbale vuurpijlen
Een kleine drie jaar later stond zij in de top 100, maar grootste overwinningen bleven uit. In 2009 leidde haar, volgens sommigen orgasme-achtige, gekrijs tot een relletje op Roland Garros. Tegenstander Rezai beklaagde zich bij de umpire over de afleidende verbale vuurpijlen die Larcher de Brito afvuurde. Het luidruchtige jonge talent stelde dat haar tegenstander pas begon met zeiken toen ze op achterstand geraakte. Ze was niet van plan iets aan haar volume te doen.

Een volume dat volgens Wikipedia niet zo luid is als dat van Sharapova. De Koningin haalt namelijk 101 decibel. De kroonprinses onderscheidt zich met toonhoogtevariatie. In schreeuwend opzicht legt de Portugese het dus af tegen Sharapova. Tennissend won ze echter tot ieders verrassing van de voormalige Wimbledonkampioene, met uitstekend tennis. Het is voor Larcher de Brito te hopen dat het geen incident is, en dat ze net als Sharapova, niet alleen herinnerd zal worden als schreeuwlelijk. Daar zal ze nog wel hard aan moeten werken, want in de derde ronde werd ze uitgeschakeld door de Italiaanse Karin Knapp.

Reageer op artikel:
Wimbledon: Michelle Larcher de Brito, meer dan een schreeuwlelijk
Sluiten