Spring naar de content

Opmerkelijk: zorgpensioenfonds investeert niet langer in kankerstaafjes

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), dat de pensioenen van 2,5 miljoen (oud)-werknemers in de zorgsector beheert, stopt met het beleggen in tabaksbedrijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Tot eind vorig jaar werd er ruim 600 miljoen euro geïnvesteerd in de producenten van Lucky Strike en Drum. Het besluit is ingegeven door ethische motieven. Ondanks herhaaldelijke gesprekken maakten de tabaksfabrikanten te weinig progressie op het gebied van arbeidsomstandigheden en kinderarbeid. Ook zou de marketing van de kankerstaafjesproducenten teveel gericht zijn op jongeren.

Vertegenwoordigers van een gezond leven
Een goed besluit, maar toch was ik verbaasd om het nieuws te horen. Niet zozeer vanwege het besluit, zaken als kinderarbeid moeten op alle mogelijke manieren worden tegengewerkt. Maar is het niet ironisch dat het pensioenfonds voor medisch specialisten überhaupt investeerde in tabaksfabrikanten? Decennialang waarschuwen artsen voor longkanker, dichtslibbende aderen en COPD. Sommige medisch specialisten hebben weliswaar een deel van hun inkomen te danken aan de schadelijke gevolgen van het roken, maar zorgmedewerkers zien we als vertegenwoordigers van een gezond leven.

Het lijkt me wonderlijk om als arts mensen te moeten voorlichten over gezonde levensstijlen, terwijl je oudedagsvoorziening deels gebaat is bij ongezonde levens. Hoewel indirect en zeer marginaal, ondergraaf je als arts je eigen pensioen door voorlichting. De keuze om te roken is weliswaar een individuele verantwoordelijkheid, maar van een sectorpensioenfonds mag je verwachten dat ze niet investeren in bedrijven wiens producten lijnrecht tegenover de filosofie van de sector liggen.

Lachwekkend
PFZW is die mening nu ook toegedaan en “kan niet anders concluderen dat deze belegging niet bij ons past”. Dat je voor deze conclusie meer dan een minuut nodig hebt is lachwekkend. Tenminste, dat zou het zijn als er niet structurele slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid voor nodig waren geweest.