Spring naar de content

Mario Draghi legt z’n ding weer eens op tafel

Donderdag waren de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Independence Day. Normaal gesproken is het op de Europese beurzen in het algemeen en de Nederlandse in het bijzonder dan een niet al te uitbundige dag. Met kleine uitslagen op magere volumes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zo niet gisteren want door het gesodemieter met modelkind Portugal – belangrijke ministers stapten onverwacht op waardoor de rente op Portugese staatsleningen scherp steeg – en de onrust in Egypte, hing er op de financiële markten van alles in de lucht. Zeker ook sinds het bekend is dat Ben Bernanke’s geldmachine overzee in een lager versnelling gezet gaat worden.

Oplettende lezers weten dat ik, u kunt dat steeds onder mijn bijdragen zien, al een tijdje ‘long’ op de AEX ben. Hoewel op langere termijn een zwartkijker ging en ga ik voor de kortere termijn uit van nog een mogelijk flinke opleving.

Gisteren waren de voorzitters van centrale banken die tezamen het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) vormen bijeen voor het maandelijkse rentebesluit. Die bijeenkomst leidt dan altijd tot de simpele bekendmaking van een verhoging, verlaging of vasthouden van de huidige rente, kort daarna gevolgd door de toelichting van Mario Draghi. Toen die gisteren kwam ontploften de financiële markten in positieve zin, aan het eind van de dag noteerde de AEX ruim 2,5 procent hoger.

Het is ongeveer een jaar geleden dat Mario Draghi zijn inmiddels tot bazooka omgedoopte knutselkist met monetaire wapens presenteerde. Hij maakte ‘m niet eens open maar suggereerde dat er genoeg in zat om alle speculanten de komende jaren uit de markt te jagen. Het gevolg was dat de rente op de staatsleningen van vooral Spanje en Italië drastisch daalden en de rust op de beurzen terugkeerde, dat alles uitte zich in al maar stijgende koersen. Beleggers interesseerde het niks dat hun rendement niet was gebaseerd op verbeterende economische omstandigheden, in tegendeel: er zijn in Europa geen lichtpuntjes te ontdekken. Dat begon de laatste tijd toch weer aan het beursklimaat te knabbelen.

Gisteren legde Draghi bij zijn toelichting het spul weer op tafel, de bazooka. Het ding is nog altijd niet gebruikt maar we hoeven er niet aan te twijfelen dat hij dat zo nodig wel zal doen. De ECB gaat de rente nog heel lang laag houden en de banken kunnen nog heel lang op gunstige condities geld lenen. Gratis geld all over the place maar niet voor u en mij. Als belegger probeer ik zoveel mogelijk te verdienen aan dit soort onzin, bewegingen op de beurs berusten zo goed als altijd op sentiment.

Toch zult u binnenkort ongetwijfeld weer zien, onder mijn columns, dat ik ben gedraaid van ‘long’ naar ‘short’. Want euforie is prima maar als er niets onderligt, dan gaan de koersen uiteindelijk toch weer gewoon hard onderuit.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter