Spring naar de content

Histoire de l’étape 7: Grote zorgen om Bauke Mollema

Twitterbericht van Bauke Mollema,  eergisteren: Hoppa, en weer een boek uit! Ventoux van ‪@bertwagendorp. Aanrader. Gaat lekker deze Tour: 7 dagen, 3 boeken. ‪#goedgemiddeldeIk maak me zorgen. Zeven dagen, drie boeken, dat is niet OK. Dat is stoempend die bladzijden omslaan, dat is jezelf het snot voor de ogen lezen. Ik vind dat link, laat ik het anders zeggen: ik vind het volslagen onverantwoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Kees Fens
Je ziet het vaak bij sporters, dat ze op maniakale manier willen presteren, dat ze sneller, hoger, beter, verder, langer, harder, dieper dan de rest willen zijn. Je ziet het aan Bauke: drie boeken in een week, dat is gekkenwerk, dat zijn Kees Fens-achtige aantallen en dat moet je niet willen, niet in de Tour. Wie zegt mij dat Bauke geen mini-e-readertje op zijn stuur heeft gemonteerd? Dat je denkt dat-ie de hele dag naar zijn hartslag zit te turen, maar dat hij ondertussen de nieuwe vertaling van de verzamelde verhalen van Gogol zit te herlezen?! Levensgevaarlijk. Het zal toch wel geen toeval zijn dat Bauke ‘Ventoux’ uit had enkele uren nadat hij onderuit was gegaan? Niks gladde plek op het asfalt, niks geen klapband: gewoon even uit z’n concentratie bij de passage waarin Laura en Bart… – nou ja, dat moet dus afgelopen zijn, vandaag nog!

Analfabetisme doet winnen
Vandaag, in de eerste bergetappe van een Tour die Bauke (dat weet ik toevallig) van plan is op even onverwachte als grandioze wijze naar zich toe te trekken door de tegenstand op iedere hellende meter het vuur aan de schenen te leggen, moeten dus maatregelen genomen worden. Geen gelees meer, zelfs het rondeboek niet. Wie de Tour wil winnen, kan maar het best analfabeet zijn – of in elk geval analfabetisme voorwenden. Want dat gaat malen, in zo’n hoofd, al die verhalen, al die intriges, al die mogelijke plots. Straks, op de Palhieres, bevinden Mollema’s kansen zich in zijn eigen hoofd. Aan mooie vrouwen denken: alla. Aan de cabriolet die hij van het prijzengeld gaat aanschaffen: vooruit. Maar niet aan het postmoderne spel met heden en verleden in het werk van Julio Cortazar of Jorge Borges. Gedachten lijden maar af van waar het werkelijk om gaat: de inspanning. Wie klimt, moet niet alleen zijn lichaam, maar ook zijn geest zo licht mogelijk maken. Geestelijke bagage is ook bagage.

Overwinning van de dommen
Ik ben in het algemeen tegen boekverbrandingen, maar voor de reizende bibliotheek die Mollema met zich mee schijnt te torsen, maak ik graag een uitzondering. Weg ermee, uit dat hotel met dat leesvoer, daar maakt maar loom en tevreden. Vandaar mijn dringende oproep aan eenieder die zich morgen in de buurt van de Tourkaravaan bevindt: zorg dat Bauke Mollema geen letter onder ogen krijgt. Maak korte metten met die leeshonger: laat die jongen nog geen bord lettervermicelli lezen. En wanneer Mollema dan over ruim twee weken in het geel Parijs binnenrijdt, geestelijk volkomen ondervoed, zullen we getuige zijn van ‘s werelds eerste gecrowdsourcte Tourzege. De definitieve overwinning van de dommen.