Spring naar de content

Het zekere voor het onzekere: oud-kanselier Helmut Schmidt (93) heeft 38.000 sigaretten op voorraad

Al 93 jaar paft Helmut Schmidt zich lustig door het leven. Als oud-bondskanselier is de Duitse sociaal-democraat inmiddels aan een rolstoel gekluisterd, maar alle strenge tabakswetgeving heeft hem niet gedeerd. Tot nu toe. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Roken in openbare gelegenheden? Helmut Schmidt is het vrolijk blijven doen. Zijn favoriete mentholsigaretten mogelijk in de ban? Helmut Schmidt neemt voorzorgsmaatregelen. Hij mag dan niet meer politiek actief zijn, met 93 jaar wordt zijn kennis en ervaring nog altijd gebruikt. Altijd vergezeld van een sigaret is hij maar al te graag bereid zijn mening te geven.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toch ondervindt ook Schmidt hinder van de steeds strenger wordende tabakswetgeving in Duitsland en Europa. Op last van de EU wordt er namelijk sinds kort werk gemaakt van het verbieden van mentholsigaretten. Sigaretten met een smaakje zouden meer mensen verleiden toch te gaan roken, en dus gaat de EU dit een halt toe roepen.

De nieuwe plannen, die vast ook mentholsigaretliefhebber Geert Wilders een doorn in het oog zijn, hebben Helmut Schmidt er toe genoopt vast voorzorgsmaatregelen te nemen. De huidige kandidaat-bondskanselier van de sociaal-democratische SPD Peer Steinbruck onthulde onlangs dat Schmidt in zijn kelder een degelijke voorraad van zijn favoriete merk Reyno heeft aangelegd.

Helmut Schmidt, die er om bekend staat een pakje per dag te roken, heeft een voorraad van 38.000 sigaretten klaarliggen in zijn woningen. Dat betekent dat de 93-jarige Schmidt in zijn huidige tempo tot zijn 100ste levensjaar toe kan.