Spring naar de content

Trojka is inmiddels een ordinaire flappentap

Ze waren er gisteren snel uit, de ministers van Financiën van de EU. Griekenland krijgt de volgende – of moeten we zeggen: zoveelste – tranche van de toegezegde leningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De trojka  (EU, ECB en IMF) was in de periode daaraan voorafgaand langdurig in Griekenland voor controle en gesprekken. Daarmee was de schijn van seriositeit gewekt, het advies daarna was positief. Maar het klimaat waarin dat gebeurde was wel anders dan in het recente verleden. Nog niet zo lang geleden ging het zoals we het bedoeld hadden. Landen die steun wilden moesten ingrijpend hervormen en daarvan de resultaten tonen, anders stopte de geldstroom.

Griekenland voldeed bij deze tussentijdse controle aan geen van de eisen. Er wordt nog steeds veel meer geld uitgegeven dan was afgesproken. De inkrimping van het Overheidsapparaat (lees: ontslag van nogal wat ambtenaren) is nog nauwelijks op gang gekomen. Idem voor de belastinginning. En tenslotte komt de privatisering, de verkoop van overheidsdeelnames, niet van de grond. Dat laatste hoeft ook niemand te verbazen want wie iets koopt, koopt er het geheel van in tientallen jaren opgebouwde inefficiëntie bij. Eigenlijk moet Griekenland geld tóe geven.

Dat er nu toch weer een zak geld over de toonbank gaat heeft alles te maken met het snel veranderende sentiment in Europa over de noodzaak van bezuinigingen. En als de noodzaak er al zou zijn, de effectiviteit. Er is nog geen economie van op gang gekomen en het volk begint overal te morren. Ik wil niet al te extreem zijn maar na de Arabische Lente, in mijn ogen een eufemisme voor totale chaos, verpakt als zucht naar democratie, kan er ook zomaar een Zuid-Europese Lente uitbreken. Die zal dan hopelijk minder gewelddadig zijn maar kon net zo goed regeringen de kop kosten.

Het lijkt erop dat die angst er bij de Trojka insluipt. De eisen worden afgezwakt maar het geld wordt net zo goed wel gegeven.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter