Spring naar de content

HP tipt de beste festivals (en hoe Sylvana Simons te vermijden)

Officieel is de zomer pas net begonnen, het festivalseizoen is inmiddels wel zo’n beetje op de helft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Voor de gelegenheid worden bossen, polders en safari- of vakantieparken omgebouwd tot openluchtpodia. Bacardi zet een bar neer als men behoefte heeft aan een voorgemixte cocktail; met een beetje geluk wordt er voor de vrouwen Jillz geschonken en betaalt de man niet meer dan 3 munten (a 2,60 euro per stuk) voor een glas bier.

Pitch
HP was dit weekend op Pitch in het Amsterdamse Westerpark en moet nog steeds een beetje bijkomen van wat er daar allemaal te zien was. Azealia Banks. Disclosure. Trentemoller. Django Django. James Blake. We zouden op alles langer en dieper willen ingaan. Maar onze chef leest graag bondige stukken. Pitch is een soort Lowlands, maar dan kleinschaliger. En aangenamer. Er is geen camping, de corpsballen blijven over het algemeen thuis. HP hoopt dat deze volgend jaar ook allemaal binnen blijven. Wil het ballentuig toch ergens naar toe, verwijzen wij dat graag door naar Sensation White. Kakkers kijken graag naar plebs. Vinden ze mooi, echte mensen.

Pitch, misschien wel het leukste festival van 2013 is dus voorbij. Waar kan de HP-lezer dan nog wel deze week naartoe? HP geeft u de keus.

North Sea Jazz (12-14 juli). Mensen die naar jazz luisteren zijn over het algemeen kosmopolitisch georiënteerd. Ze denken over de grens. Ze luisteren zonder moeite Radio 6 en koesteren dikwijls het stille verlangen nog eens met iemand met Afrikaanse roots het bed te delen, als dat verlangen niet al is ingelost. Jazzliefhebbers begrijpen het leven. U vindt ze volgend weekend, in de sfeerloze Ahoy. Samen met The Roots, Jamie Cullum, Santana, Sting en vele anderen.  Waarschuwing: De kans om Sylvana Simons tegen het lijf te lopen is groot. Houdt u daar rekening mee.

18 Hours festival. Nog flink wat XTC over van Awakenings? Zaterdag 13 juli wordt in Zaandam het 18 Hours festival georganiseerd. Het is het langstdurende eendaagse festival in Nederland, het duurt namelijk van 11 uur ’s ochtends tot 6 uur in de ochtend de volgende dag. De DJ’s draaien deephouse, techhouse, minimal en techno. Verwacht van de bezoekers geen gezellige borrelpraat. Dit is een feest voor gevorderden. Hier snijdt de feestganger de onderkant van de sigaretten in zijn pakje af, om ruimte te maken voor zijn pepmiddelen. Dit gaat inderdaad allemaal wat ver. En de vraag is of het de sfeer ten goede komt. Het voordeel aan het hele verhaal is dat Sylvana Simons er vermoedelijk niet zal zijn.

Dan is er nog het Kwaku Summer Festival in Amsterdam Zuidoost. Aan het Kwaku Summer Festival (13 juli t/m 5 aug) gaat een hele geschiedenis vooraf. Vroeger heette dit feest nog gewoon het Kwakoe Festival en was het gratis te bezoeken. Toen ontstonden er conflicten, veelal in de financiële sfeer en hing het leven van het festival aan een zijden draadje. Desi Bouterse trok zich de misère erg aan, en schonk de stichting 50.000 euro. Later zou dat toch niet het geval zijn geweest en zou Bouterse enkel bemiddeld hebben. Hoe het ook zij, dit weekend kan men zich weer vier weekenden lang vermaken in het Bijlmerpark. Lola Green zal er zijn. Jennifer Cooke. Er wordt om de Kwaku Summer Cup gevoetbald. Er staat een ‘inheemse dag’ op het programma. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook? Een beetje. Sylvana Simons komt namelijk ook..

HP wenst u een prettige zomerfestivalweek!