Spring naar de content

Vrouwenvoetbal, we vinden het bijna normaal. Bijna

Gisteren begon voor de vrouwen het EK voetbal. In Växjö speelde het team van Roger Reijners met 0-0 gelijk tegen onze Oosterburen. Vrouwenvoetbal live bij de NOS, we beginnen er nu echt gewend aan te raken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Nog niet zo lang geleden deden de vrouwen een eerste serieuze poging om wat voorheen het domein van mannen was definitief te betreden. In 2009 zagen we Oranje onder leiding van Vera Pauw tot de halve finale reiken op het EK in Finland. Uiteindelijk zag het Nederlandse publiek live op televisie hoe Engeland in de verlenging te sterk was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het strakgestreken gezicht van Jack van Gelder
Live inderdaad. Toen ons duidelijk werd dat Nederland wel eens voor een stuntje kon gaan zorgen, werd besloten dat het grote publiek hier kennis van moest nemen. Het was een beetje de miniatuurversie van de grote schermen op het Museumplein toen de Oranje-mannen in 2010 in Zuid-Afrika op weg gingen naar eeuwige roem. Als er wat te winnen valt…

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er ergens besloten dat dit het jaar moet worden dat vrouwenvoetbal definitief geaccepteerd moet gaan worden. De NOS heeft besloten er vanaf het begin te zijn. In de studio in Hilversum beschouwt Jack van Gelder met een strakgestreken gezicht de wedstrijd voor en in Växjö doet Ronald van der Geer verslag vanuit een goedgevuld stadion. Het vrouwenvoetbal lijkt eindelijk volwassen te worden.

Geen voetbal, maar vrouwenvoetbal
Vrouwenvoetbal, zo schijnen we het te moeten noemen, begrijp ik op Twitter als Van der Geer er op wordt gewezen dat hij het draaiboek beter uit z’n hoofd moet leren. En daar zit hem precies de laatste horde. Want waar de vrouwen bij sporten als hockey, volleybal en handbal geen voorzetsel meer behoeven, daar lijkt de voetbalwereld niet na te kunnen laten te benadrukken dat we hier toch echt met vrouwenvoetbal te maken hebben.

Journalisten, voetballers en bestuurders, ze lijken gezamenlijk te hebben besloten dat 2013 het jaar van de definitieve omarming van het vrouwenvoetbal moet worden. Vrouwenvoetbal inderdaad, want het voetbal is nog gewoon van ons!