Spring naar de content

Hommage á Frida Kahlo, inspiratie voor de groten der aarde

De Duits-Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), die er ondanks haar vele lichamelijke gebreken altijd volmaakt uitzag, werd nog geen vijftig jaar oud. Zaterdag was het negenenvijftig jaar geleden dat de surrealistische schilder stierf, maar haar populariteit is groter dan ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Op haar zesde kreeg de beroemde monobrow polio, waardoor haar rechterbeen achterbleef in groei. Twaalf jaar later raakte ze ernstig gewond door een busongeluk, waardoor ze datzelfde been op elf plaatsen brak. Haar buik en baarmoeder werden doorboord door een ijzeren leuning, wat in de toekomst tot drie miskramen zou leiden. En ook haar ruggengraat, sleutelbeen, ribben, bekken en voet brak ze, met de rest van haar leven heftige pijn als gevolg.

Zelfportretten
Tijdens haar maandenlange revalidatie begon Kahlo te schilderen. Zelfportretten, met behulp van spiegels die haar moeder aan haar bed bevestigde. Na enige tijd leerde ze weer lopen, maar haar gehavende benen bleef ze verdoezelen met lange, wijde en vooral kleurrijke rokken. Ook droeg ze onder haar kleren korsetten om de rugpijn te verzachten.

In het Frida Kahlo Museum, gevestigd in ‘Casa Azul’ in Mexico-Stad waar Kahlo werd geboren en ook stierf, worden naast haar schilderijen ook haar even beroemde kleren tentoongesteld. Haar garderobe, waarvan een groot deel vereeuwigd werd in haar talrijke zelfportretten, bleef tot vijftig jaar na haar dood achter slot en grendel.

via swide.com
via swide.com

Onsterfelijke muze
De vrouw die selfies met katten groot maakte is al langer dood dan ze geleefd heeft, maar als muze is ze onsterfelijk. Zo inspireerde Jean Paul Gaultier een van de kostuums voor The Fifth Element (1997), de sciencefictionfilm waarin supermodel Milla Jovovich de hoofdrol speelt, op een schilderij van Kahlo. Een jaar later wijdde hij zelfs een hele collectie, getiteld ‘Hommage á Frida Kahlo‘, aan de flamboyante Mexicaanse. Onderdeel daarvan was deze foto, die onlangs in alle Nederlandse bushokjes hing.

links: Milla Jovovich in The Fifth Element, rechts: zelfportret The Broken Column (1944)
links: Milla Jovovich in The Fifth Element, rechts: zelfportret The Broken Column (1944)

Ook Ricardo Tisci van het Franse modehuis Givenchy, die tevens de kostuums voor de Watch The Throne Tour van Kanye en Jay-Z ontwierp, gebruikte Kahlo als inspiratie voor zijn ontwerpen. Vooral haar fixatie op anatomie werd in zijn kostbare couture gevangen.

Maar dat is lang niet alles. Zo baseerde de Japanse Rei Kawakubo van Comme des Garçons twee collecties op respectievelijk de gebloemde hoofdtooien en korsetten van Kahlo, fotografeerde Karl Lagerfeld voor Vogue de blonde Claudia Schiffer als de schilder, en belandde vorig jaar een drieënzeventig jaar oude foto van haar op de cover van de Mexicaanse Vogue.

via swide.com
via swide.com

Kahlo zei ooit: ‘I paint flowers so they will not die’. Ook schilderde ze zichzelf onsterfelijk.