Spring naar de content

Pinnen, nee liever niet: een maand leven zonder pinpas

In mei werd bekend dat gegevensverwerker Equens de transacties van PIN-betalingen wilde doorverkopen. Op die manier zouden winkeliers kunnen zien bij welke concurrenten hun klanten gaan winkelen en daarop inspelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

Er volgde een storm van kritiek en Equens stopte (voorlopig?) met hun plan. Maar duidelijk is wel wat voor enorme kennis dit bedrijf over ons leven heeft. Het is een onderneming waar we rechtstreeks niets mee te maken hebben, maar dat wel een profiel over ons kan opmaken. Daarbij zijn ze bereid in ruil voor geld ons leven bloot te leggen.

Niet pinnen
Terwijl we van alle kanten worden bestookt met de boodschap dat we meer moeten gaan pinnen, ben ik eens een maandje het omgekeerde eens gaan doen: Ik ben gestopt met het gebruik van de pinpas als betaalmiddel en reken contant af. Daarbij was de vraag: kan ik nog door het leven zonder door Equens te worden bespied?

Op zich vond ik het de eerste twee dagen wel even wennen om weer voldoende cash in de portemonnee te hebben en moest de routine van het bankpasje pakken uit mijn systeem. Daarna werkte het eigenlijk prima. Bijna overal kon ik terecht en ik had weer het gevoel regie over mijn uitgaven te hebben.

Eten
Alleen in bedrijfskantines is het ingewikkeld. Daar kun je soms alleen nog pinnen. De eerste keer heb ik daarom mijn bord volgeladen met spullen en me met contant geld gemeld aan de kassa. Toen afrekenen niet mogelijk was, heeft de hoofdredacteur van NU.nl zich opgeworpen als donateur. Waarvoor overigens nog dank.

Uiteindelijk bleek parkeren in sommige plaatsen lastig en heb ik de supermarkt MARQT ingeruild voor de ouderwetse slager en visboer. Binnen no-time bouw je een band met ze op en heb ik mijn blikveld voor koken verbreed: ik krijg goed advies van ze en het koken is nog leuker geworden.

Als technologie-adept merk ik dat ik contant geld weer aan het waarderen ben met dank aan de PRISM-drang van Equens. Inmiddels pin ik af en toe als het zo uitkomt, maar het contant betalen houden we er lekker in. Het geeft me een goed gevoel.

Onderwerpen