Spring naar de content

Kanker kun je ruiken

Nee, het is geen uitvinding uit de stal van Steve Jobs. Maar wel minstens zo vernuftig: de iKnife. Een mes met een neus. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dr. Zoltan Takats van het Imperial College in Londen heeft dit hightech chirurgische mes ontwikkeld. Het werkt als volgt. Wanneer men met het mes snijdt worden de bloedvaten om de snijwond heen dichtgeschroeid om zo min mogelijk bloed te verliezen. Hierdoor komt een beetje rook vrij. Normaliter wordt dit afgevoerd via een afzuigslangetje, maar dit mes vangt de rook op en analyseert het. De biologische data die in de rook verscholen liggen laat de opererend arts binnen drie seconden weten of het weefsel wat zojuist is doorgesneden goed- of kwaadaardige cellen bevat. Aan de hand daarvan kan de arts besluiten de rest van het weefsel te verwijderen of niet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Takats zegt dat zijn uitvinding mensenlevens kan redden. “Ik hoop dat met dit hulpmiddel in de toekomst kan worden voorkomen dat er na de ingreep kankerweefsel achterblijft in het lichaam van de patiënt. Dat is namelijk een veelvoorkomend probleem, waardoor kankerpatiënten een tweede en zelfs derde keer onder het mes moeten.” Ook zegt de arts dat chirurgen nu minder tot geen gezond weefsel preventief weg hoeven snijden, waardoor het herstel van de patiënt wordt versneld.

Ruim driehonderd mensen zijn al geopereerd met het mes, en de eerste resultaten ogen positief. De komende maanden wordt het mes-met-de-neus, zoals het al wordt genoemd, verder ontwikkeld.

Onderwerpen