Spring naar de content

Misdaad loont op het internet (en voor Google)

Snel geld verdienen op het internet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Spendeer een paar avonden op torrent-sites en verzamel zoveel mogelijk illegale software, films of games. Zet die vervolgens op een ‘gratis’ website met een mooi en kort adres en na enkele weken stroomt het geld binnen. Nee, niet van de kopers van de software, maar van de advertenties die Google, AOL en Microsoft er (op uw verzoek) bijzetten. Volstrekt legaal bedrijfsmodel behalve dan die inbreuk op de copyrights van de makers. Maar dat blijkt Google, Microsoft en AOL niet dwars te zitten.

Advertentieverkoop op internet
Daar wij nimmer onze vingers zouden branden aan zoiets als illegale spellen of software kenden wij het bestaan van deze legale piraterij niet en datzelfde geldt blijkbaar ook voor de Amerikaanse regering. Pas vandaag lazen wij dat die met een aantal grote ’reclamemakelaars’ op het internet overeenstemming wil bereiken over eind aan deze ernstige misstand. Waarvan wij overigens het vermoeden hebben dat-ie al bestaat sinds het ontstaan van het internet. En waarvan wij tevens vermoeden dat Google er een groot deel van zijn miljardenvermogen aan te danken heeft.

Het principe is heel simpel: er is een aantal bedrijven dat zich heeft gespecialiseerd in het verkopen van advertenties op het internet. Niks mis mee. Waar je vroeger in de papieren wereld betaalde voor de door de uitgever opgegeven oplage, kun je op het internet preciezer te werk gaan: zo kun je een tarief afspreken voor elke keer dat een bezoeker klikt op jouw advertentie. Hoewel het gaat om heel kleine bedragen (tienden van eurocenten per keer) is het de massaliteit die telt. Als tien miljoen surfers je advertentie bekijken is dat zeer lucratief. Vooral daarmee is Google zo rijk geworden en dat mag natuurlijk best.

Pirate Bay baas verdient goed aan ons
Een misschien nog wel belangrijker verschil met vroeger is dat de adverteerder anders omgaat met het medium. De firma Durex zal niet snel adverteren in de EO-gids en in de Playboy (bestaat die nog, eigenlijk?) gaat het maar zelden over babyvoeding. Op internet werkt het anders: daar kunnen marketeers aan de profielen van adverteerders zien of het de moeite loont een annonce te plaatsen. Want wij allemaal slepen in al onze tochten op het internet onze hele geschiedenis helaas met ons mee.

Tja, en dan blijkt dat we de afgelopen maanden toch nog regelmatige The Pirate Bay (vraag maar liever niet hoe) hebben bezocht. En dus heeft de eigenaar van die site, waar-ie ook moge wonen, jaarlijks een riant inkomen van…Google. Want de advertentie-inkomsten van zijn site worden gewoon uitbetaald. Zoals ik zei: misdaad loont.