Spring naar de content

Bloemendaalse strand: doe even normaal zeg!

Ik ben even in Nederland en wát-was-‘t-lekker-weer, dus, zondag samen met de gehele goegemeente op de fiets naar Bloemendaal strand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Echt, wij Nederlanders hebben het concept ‘naar het strand’ helemaal verkeerd begrepen. Of we zijn het vergeten? Want wat ik zondag zag, dat waren geen moderne mensen die ontspanning en verkoeling zochten aan zee. Wat een absolute verschrikking, we lagen er bij als kippen op het dak van een Amazone boot: hutjemutje in de volle zon, lijdend en mopperend dat-‘t’-zo-tyfus-heet-is en oh man wat een hit-te.

Dat is precies niet waar een dagje strand voor bedoeld is. Daarom wil ik ter herinnering even onder elkaar zetten wat de oorspronkelijke bedoeling van ‘strand in de zomer’ precies is, of liever, wat het níet is. Maar eerst even dit:

Weet bij welke Bloemendaalse strandtent je ligt:

+ De Republiek en Bloomingdale – voor Ibiza-gangers met witte broeken, gouden riemen en nep-sixpacks. Kijken, bekeken worden, plastische chirurgie.

+ Rapa Nuí is mijn favoriet – relaxt, goeie hangbanken, aardige bediening, goed eten. Knappe barmannen, altijd goede muziek, beste opening-en-afsluitingsfeestje.

+ Woodstock69 – voor de hippies die eigenlijk yuppen zijn. Doordeweeks zijn hier de beste avondfeestjes. Mooie mensen. Bohemian-stijl. Kampvuur.

+ Parnassia aan Zee – voor mensen met kinderen en de Duitse camping-gangers van buurtcamping De Lakens. ’s Winters goed voor warme chocolademelk. Had ik al gezegd dat hier veel kinderen zijn?

+ Beachclub Vroeger – mediterraan loungen en alle gasten vinden het heel jammer dat ze hun Hummer hier niet voor de deur kunnen parkeren. Design. Jan des Bouvrie voelt zich hier vast thuis.

+ Lido – als geboren en getogen Haarlemmer kan ik alleen maar zeggen dat ik hier nooit geweest ben, maar wel duizend keer langsgelopen ben: als je de heuvel af naar beneden loopt, is dit de eerste tent op rechts.

Ik stel voor dat wij strandgangers op het überhippe Bloemendaal de komende dagen deze ‘regels van respect’ in acht nemen. En, dit soort dingen werken alleen als iedereen zich eraan houdt natuurlijk:

1. Iedereen neemt een parasol mee zodat niemand aan het eind van de middag zo debiel doet omdat ‘ie een zonnesteek heeft.

2. Bovenstaande geldt ook voor vol in de zon mojito’s en andere vocht onttrekkende alcoholische versnaperingen naar binnen werken.

3. Alle stoere mannen die eruit zien als gespierde plofkippen: ga ergens anders hardlopen en niet tussen de handdoekjes door slalommen om half twee ‘s middags.

4. Laat drie meter afstand tussen de handdoek van de buur of buurvrouw. Zo kan iedereen gestrekt zonder bang te zijn om de glibberende buurman aan te raken.

5. Vrouwen: niet zo mopperen als er een lekker wijf met dikke tieten in een mini bikini langs loopt.

6. Muziekboxen mee is prima, maar alleen swingende Braziliaanse strandmuziek.

7. Laat de tijdschriften rouleren, heeft iedereen steeds iets nieuws en hoeft niemand dertig keer hetzelfde tijdschrift te lezen

8. Smeer je verdorie gewoon in met zonnebrand, hoe moeilijk is dat? Hoe vaak moet de Kankerstichting nog zeggen dat teveel zon slecht voor je is? Je gaat er dood van!