Spring naar de content

Te koop: Schindler’s List

Op eBay staat de originele lijst van Oskar Schindler te koop. Aanvangsprijs: drie miljoen dollar, zo’n 2,3 miljoen euro. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Iedereen kent het verhaal wel: de Duitse industrieel Oskar Schindler liet een lijst typen met Joden die volgens hem onmisbaar waren voor nazi-Duitsland. De lijst kreeg bekendheid dankzij de Oscar-winnende film die Steven Spielberg over de wonderlijke verzetsdaad maakte. Dankzij de lijst ontkwamen ruim 800 joden aan de gruweldaden die de Tweede Wereldoorlog tekenen.

De lijst die op Ebay wordt aangeboden is in 2010 ook al van de hand gedaan voor 2,2 miljoen dollar, door de neef van de boekhouder van Schindler, Itzhak Stern. De koper van destijds vraagt er nu zelf minimaal 3 miljoen dollar voor. Twee overlevenden hebben al laten weten fel tegen de veiling van de lijst te zijn.

‘Lijst geen miljoenen waard’
“Het document heeft een belangrijke historische waarde, maar het is zeker geen drie miljoen dollar waard”, zegt museumdirecteur Michal Niezabitowski deze week op de Poolse radio. Niezabitowski geeft leiding aan een museum in Krakau, gevestigd in een oude fabriek van Oskar Schindler, waar de geschiedenis van Krakau en het nabijgelegen Auschwitz wordt verteld. Ook hij is sceptisch over de verkoop: “De originele lijst van Schindler bestaat niet meer. Iemand wil hier even incasseren op basis van de legende.”

De lijst die nu op de veilingsite wordt geveild is een van de zeven kopieën die van de lijst gemaakt werden. Volgens Niezabitowski zijn er nog vier lijsten in omloop: twee kopieën worden bewaard in het Yad Vashem-museum in Jeruzalem, een andere in het Holocaust-Museum in Washington.

Hieronder is de originele lijst in zijn geheel te bekijken of bekijk ‘m  hier in een hogere resolutie.

Schindler ISchindler IISchindler IIISchindler IVSchindler VSchindler VISchindler VIISchindler IXSchindler XSchindler XI