Spring naar de content

Ben ik een onbeschaamde voyeur?

Cafidacc-Foto-Bas-Uterwijk

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carel Helder

Zonder titel, 2009. Bas Uterwijk:
Deze foto maakte ik in de zomer van 2009 in het Bulgaarse stadje Varna, aan de Zwarte Zee. Ik was daar niet in opdracht of met een duidelijk fotografisch doel en meer dan ooit streden twee gedachten in mijn hoofd om voorrang: ‘Dit wil ik als fotograaf vastleggen’ en ‘Laat die mensen toch in alle rust hun geloof beleven’.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eigenlijk worstel ik hier iedere keer opnieuw mee. Ben ik een onbeschaamde voyeur of een empathische goedzak? Beelden waarin de fotograaf zelf onzichtbaar is vind ik het sterkst. Natuurlijk beïnvloed je als waarnemer vaak hetgeen je waarneemt, helemaal in situaties waar een luid klikkende spiegelreflex niet vanzelfsprekend is. Het gaat mij erom de juiste balans te vinden tussen brutaal en assertief enerzijds en bescheiden en respectvol anderzijds. Als ik te brutaal ben of juist te stiekem probeer te fotograferen, loop ik ineens iedereen in de weg. Op momenten dat ik opga in wat ik zie, wanneer ik niet worstel met mezelf maar mezelf juist even vergeet, lijken de mensen om me heen mij en mijn camera ook te zijn vergeten. Dat is ideaal.

In de serie ‘Achter de Camera’ interviewen Carel Helder en Bram van Dijk fotografen over het verhaal achter hun foto. Deze serie verscheen ook op torpedomagazine.nl.