Spring naar de content

Big Brother US: live racisme op televisie

De dood van Trayvon Martin zette Amerika’s probleem met racisme weer eens flink in de schijnwerpers, maar om het te zien heeft u eigenlijk al genoeg aan het halfduister en ogen met min tien – en een televisie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

In Amerika wordt momenteel het vijftiende seizoen van Big Brother uitgezonden. CBS knipte jarenlang alle racistische, antisemitische en seksistische uitingen uit de uitzending, maar de liefhebber kan de bewoners daarnaast de hele dag volgen via een livestream. Omdat de veertien voorgaande seizoenen elkaar met gemak toppen in onverdraagzaamheid, stelde televisieblogger Andy Denhart voor om de mensen gewoon te laten zien zoals ze zijn. Het netwerk besloot zijn advies op te volgen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“You want the black to come out?”
Sindsdien is het programma meer dan ooit voer voor antropologen. Voorbeeld: een blanke Texaanse kiept de matras van een zwarte huisgenote om, en vraagt haar vervolgens spottend met een stereotypisch ‘zwart’ accent: “What you gon’ do girl?” Wanneer de zwarte Candice Stewart er iets van zegt, schreeuwt een tweede blanke bewoner in haar gezicht: “You want the black to come out?” Omdat dit klaarblijkelijk nog niet genoeg is, voegt de Texaanse eraan toe dat men in het donker voor Stewart op moet passen, “because you might not see the bitch”. En meer voorbeelden van racistische, homofobe, antisemitische en seksistische uitingen te over.

Maar niet alleen de deelnemers van het programma liggen onder vuur, ook de makers van reality-televisie krijgen kritiek. Dit seizoen heeft Big Brother bijvoorbeeld maar twee zwarte deelnemers, en het programma The Bachelor werd vorig jaar aangeklaagd voor een disproportionele blanke cast gedurende zestien seizoenen.

Publieke verontwaardiging
De twee blanke Big Brother-deelnemers werden overigens allebei ontslagen, de ene door haar modellenbureau en de ander van haar baan als coördinator van schoonheidswedstrijden. En ook Paula Deen, de bekende tv-kok uit Georgia, moest door het stof nadat uitkwam dat ze meerdere keren het woord ‘nigger’ had gebruikt. Rechtvaardigheid, al had er zonder de publieke verontwaardiging waarschijnlijk geen haan naar gekraaid.