Spring naar de content

Eén kaarsje voor Mario Draghi

Vandaag is het een jaar geleden dat Mario Draghi zijn historische woorden uitsprak ‘and believe me: it will be enough’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat is taal die uit de mond van een Italiaan niet eens zo gek klinkt al verwacht je dan wel eerder de context van een ouderwetse maffiafilm. Terugdenkend aan de periode voor Mario kostte het me best wel even om Jean-Claude Trichet te reproduceren. Weet iemand nog wie dat was?

Het prudente om niet te zeggen nietszeggende beleid van Trichet vormt een schril contrast met dat van Draghi waaraan eigenlijk alleen nog aansprekende muziek van Ennio Morricone ontbreekt. De AEX stond toen rond de 320 en nu rond de 370. De onderliggende economie verslechterde in dat jaar maar Draghi kreeg het voor elkaar economie en de beurzen volledig van elkaar los te doen raken. Toch was dat niet zijn belangrijkste doel. Primair ging het erom de explosief stijgende rentes op de staatsleningen van Spanje en Italië omlaag te krijgen, Europa stond op de rond van implosie. En het moet gezegd, dat is gelukt zonder dat hij zijn bazooka – zoals zijn stelling in de volksmond ging heten – ook maar één keer hoefde af te vuren.

Inmiddels is er ook de kritiek. Want als je politiek leiders iets niet moet willen gunnen in een tijd van economische crises, dan is het rust. Je ziet het overal in Europa: de noodzakelijke hervormingen komen er niet of het proces verloopt tergend langzaam.

En dus is er vandaag één kaarsje op de taart van Draghi. Maar de geschiedenis zal leren dat het uiteindelijk toch het begin van de uitvaart zal blijken te zijn geweest.

Onderwerpen