Spring naar de content

Voormalig NSA’er ontwerpt onleesbaar lettertype voor scansoftware

Sang Mun, een voormalig medewerker van de Amerikaanse National Security Agency, merkte tijdens zijn loopbaan aldaar hoe makkelijk het was om aan privéinformatie te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Indertijd werden die gegevens gebruikt voor nationale veiligheid en defensie, maar nog niet om burgers in de gaten te houden. Inmiddels is privacy steeds minder vanzelfsprekend, weten we dankzij klokkenluiders als Assange en Snowden. Mun ontwierp daarom een lettertype dat niet te lezen is door software waarmee teksten gescand worden – het geeft verkeerde signalen of zelfs helemaal geen. Een jaar tijd had hij nodig voor ZXX, dat zijn naam dankt aan de drielettercodes die de Library of Congress gebruikt ter aanduiding van de taal waarin een boek is geschreven, en wat zoveel betekent als: niet van toepassing, geen taalkundige inhoud. Het werkt op een vergelijkbare manier als Captcha, de codes die vaak ingevuld moeten worden ter registratie op websites, en is te gebruiken voor alle digitale doeleinden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

ZXX_ABC

Het lettertype zal het probleem niet oplossen, stelt Mun, en is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van de reikwijdte van de NSA. U kunt het hier gratis downloaden (scroll naar rechts) en vervolgens installeren in uw tekstverwerker.

Hieronder de eerste alinea van dit artikel in één van de lettertypes:

sang mun

Onderwerpen