Spring naar de content

De Johan Cruijff Schaal is de grote verliezer

Het is als een bescheiden wake-up call. Een eerste rimpeling die de voetballer weer wakker schudt. En ieder jaar komt ie ietsje te vroeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Het zwarte gat dat sportliefhebbers na de Tour in hun greep houdt is niet meer wat het is geweest. Nog geen week later moeten we al weer klaar zitten voor dat wat sportminnend Nederland de rest van het jaar in z’n greep in houdt. Althans, dat is wat de Johan Cruijff Schaal pretendeert te zijn: de officieuze start van het nieuwe voetbalseizoen.

‘Even kijken waar we staan’
Echte voetballiefhebbers draaien zich liever nog een keer om. “Even kijken waar we staan,” zo wordt er in de aanloop naar de grootste troostprijs van het Nederlands voetbal vaak gesproken. Ook Frank de Boer herhaalde het mantra nog maar eens dezer dagen. Een mantra dat De Boer even goed voor de oefenwedstrijden tegen Atletico, Osasuna en Werder Bremen had kunnen gebruiken.

Gelukkig stelde ook Gertjan Verbeek niet teleur. “We zijn benieuwd waar we nu staan,” sprak de AZ-trainer om zich vervolgens in de rol van underdog te plaatsen. Ondertussen is de Johan Cruijff Schaal de grote verliezer van het weekend. Een vooraf geregelde oefenwedstrijd, een test-case voor voetbalclubs die midden in hun voorbereiding voor een nieuw seizoen zitten.

Koude douche
Dat het mantra ‘even kijken waar we staan’ nogal kan laten schrikken liet FC Utrecht deze week zien. Met een wantvertoning tegen een stel goedwillende Luxemburgse amateurs hielpen de Utrechters de droom (Europees voetbal) waar het afgelopen seizoen naar toe had gewerkt in twee keer negentig minuten de nek om.

Bij FC Utrecht zullen ze inmiddels wakker zijn. Ajax en AZ gaan dit weekend kijken of ze al wakker zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan is er verder ook weinig aan de hand. De echte voetballiefhebber draait zich nog een keer om, om op 2 augustus pas echt wakker te worden voor Ajax-Roda JC.

De Johan Cruijff Schaal: ‘gewoon even kijken waar we staan.’