Spring naar de content

Het spel komt op de wagen bij KPN

Maandagochtend maakte KPN in een persbericht bekend dat de Americá Movil, het bedrijf van de Mexicaanse multi-miljardair Carlos Slim, de samenwerkingsovereenkomst heeft opgezegd. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik ben heel benieuwd – ik schrijf dit vóórbeurs – wat het met de koers van KPN gaat doen. Vorige week liep het aandeel al fors op door de voorgenomen deal in Duitsland, ik denk dat er nog flink wat bijkomt. Veel beleggers houden het er op dat Slim door opzegging van de overeenkomst zich klaar maakt voor een mogelijk forse uitbreiding van zijn belang in KPN en daarna onvermijdelijk een algeheel overnamebod. Op dit moment heeft hij ruim 28 procent van de aandelen en dat maakt dat hij al snel de wettelijke grens van 30 procent zal overschrijden waarboven hij verplicht een overnamebod moet uitbrengen.

Toen Carlos Slim zijn belang in KPN nam zal het hem niet echt om de Nederlandse markt zijn gegaan. Maar KPN’s 100 procent belang in het Duitse E Plus maakte dit Nederlandse fruitvliegje een interessante zet in de in Europa verwachte consolidatieslag onder telecombedrijven.

Vorige week gingen er al de geruchten dat Slim het niet eens was met de structuur van de Duitse deal en al helemaal niet met de waardering van E Plus in het totaal. Vijf miljard en een minderheidsbelang in het nieuwe Duitse bedrijf mag voor KPN heel welkom zijn, Slim wordt niet gedreven door een geldprobleem, KPN wel.

Met een minderheid in de Raad van Commissarissen en een minderheidsbelang als aandeelhouder zette KPN de Mexicaan al eerder bij de claimemissie in de hoek, het lijkt erop dat dit nu weer gebeurt. De enige manier voor Slim om het voorkomen en zijn eigen spel te spelen op de Duitse markt is een overnamebod op KPN. Als belegger in KPN ben ik niet tegen.

Onderwerpen