Spring naar de content

Wat als Lonely Planet er binnenkort niet meer is?

De immens populaire reisbijbeluitgeverij Lonely Planet lijdt zware verliezen. Paniek brak uit onder reizende Twitteraars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Want zonder L.P., overleven we het dan nog wel? Door de adviezen van L.P. vinden bacpackers elkaar in de meest verlaten uithoeken van onze planeet. Of maakt het concern het reizen ons juist te gemakkelijk? Op Twitter worden er deze week in ieder geval melancholisch herinneringen opgehaald onder de hashtag #lpmemories. De mijne: mijn collectie ranzige Lonely Planet’s, kromgetrokken van het vocht en maanden geplet in mijn backpack. Dat zijn mijn beste souvenirs #lpmemories

Zo eenzaam
Ik ben in Rio de Janeiro en heb nog geen hotel geboekt. Dus dool ik een beetje rond op het busstation, zoek een pinautomaat (die doen het allemaal niet!) en babbel met een taxichauffeur die mij heeft aangesproken toen ik de bus uitkwam. Ja, hij weet wel een goedkoop-en-oké-hotelletje en kan mij daar afzetten. “Is het een leuke buurt?” vraag ik. Ik zou het namelijk leuk vinden andere reizigers te ontmoeten. “Ja”, zegt hij, “allemaal gringo’s daar”. Het zit zo, ik ben al een paar maanden aan het reizen door Brazilië en kom weinig andere reizigers tegen. Kijk, het is een prachtig land, helemaal super, maar ik voel me wel echt eenzaam, eerlijk gezegd. Hij vertelt dat het honderdvijftig Real kost, omgerekend ja euh veel teveel maar, het is al laat en ik wil heel graag pitten. Daarbij is het hier ’s avonds link.

Waar is Christus?
Ik stap in de taxi, zónder cash geld want de pinautomaat doet het niet. Dat heb ik de chauffeur nog maar niet vertelt want anders neemt hij mij misschien niet mee. We rijden straks in de stad vast langs een pinautomaat. We rijden een minuut of tien, ik heb het Christusbeeld nog niet eens gezien, het is ook zo donker allemaal. Dan zet hij de auto aan de kant en haalt een pistool van onder de passagiersstoel vandaan. Shit! Ik word overvallen! En erger nog: ik heb helemaal geen geld en hij dénkt van wel. Hoe ga ik dat nu uitleggen? Ik laat hem mijn lege portemonnee zien, echt, ik heb niets! Hij gelooft er niets van, hij heeft mij toch zelf bij de pinautomaat zien staan? "Ja, maar die deed het niet, echt niet!” Dan gaat de trekker af.

Uit de Lonely Planet Midden-Oosten: “Volgens Lonely Planet heeft een Amerikaanse backpacker in Bagdad een levensverwachting van twintig minuten.” Ik heb de twintig minuten in Rio de Janeiro niet eens gehaald. Had ik maar een #lpmemories

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.