Spring naar de content

Anti-homowet Rusland: wie naait wie?

Pas op als u bij de Winterspelen in Sotsji volgend jaar Sven Kramer uitmaakt voor ‘blinde homo’ als hij weer de verkeerde baan in rijdt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Onlangs ondertekende de Russische president Poetin namelijk een anti-homowet die het propageren van homoseksualiteit verbiedt. De wet is bedoeld om jongeren te beschermen tegen laster; in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit praten kan leiden tot hoge boetes. Het besluit van de Russische regering stuitte op woede en in het minste geval op verontwaardiging in de rest van de wereld.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde aan dat de nieuwe Russische homowet tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji van komend jaar niet wordt uitgevoerd. De wet geldt in ieder geval niet voor iedereen die toegang heeft tot de afgeschermde zone. In Rusland reageerde Vitaly Milonov, voorstander van de antihomowet, geïrriteerd: nadat een wet is aangenomen en ondertekend kan de overheid hem niet (plaatselijk) buiten werking stellen. Milonov kondigt aan dat homoseksuele atleten en toeristen ‘gewoon’ worden gearresteerd tijdens de Winterspelen.

Dan moeten die homo’s wel eerst hun geaardheid propageren, want enkel het homo of lesbisch zijn is (vooralsnog) niet genoeg voor arrestatie. Nederlandse schaatsliefhebbers kunnen als het aan het IOC ligt dus rustig ademhalen: Ireen Wüst kan gewoon meedingen naar de Olympische titels. Buiten de afgeschermde zone haar geaardheid niet bespreken lijkt wel verstandig. Iets met glad ijs.