Spring naar de content

De Roy van Zuydewijn: ik ben te slecht met cijfers om fraude te plegen

Weigeren naar de rechtszaal te komen, omdat het ‘te veel kosten en rompslomp zou opleveren’ lijkt ons niet de handigste manier om aan te tonen dat je onschuldig bent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Daar denkt Edwin De Roy van Zuydewijn echter anders over. De ex van prinses Margarita woont tegenwoordig in Zuid-Frankrijk en zag zich niet genoodzaakt af te reizen naar zijn vaderland om zich te verdedigen tegen een aanklacht wegens fraude. Volgens zijn advocaat Gabriël Meijers ‘wordt het reizen ook nog eens bemoeilijkt door zijn hond’, meldt Trouw vandaag.

Eerherstel
Volgens De Telegraaf heeft De R van Z het tegenwoordig sowieso niet makkelijk. Hij woont als ‘een kluizenaar op een berg’ en is naar eigen zeggen nog steeds op zoek naar eerherstel inzake zijn behandeling door de Oranjes. Wijlen Prins Bernhard moet het vooral verduren, de overleden prins zou De Roy hebben uitgemaakt voor ‘een gevaarlijk projectiel, dat uitgeschakeld moest worden’ aldus Pieter Broertjes, ex-hoofdredacteur van de Volkskrant.

En nu is er dus die eis van het OM van 240 werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke celstraf. De zaak houdt verband met het onderzoek naar vastgoedfraude die zich afspeelde rond Jan van Vlijmen en Bouwfonds. De Roy zou met het opmaken van een valse factuur van 108.000 euro medeverantwoordelijk zijn voor fraude waar Bouwfonds het slachtoffer van werd.

Hopeloos slordig
Naast De Roy’s afwezigheid meldt het Trouw-artikel (offline) nog een opvallende reden waarom de voormalige royal niets met de factuur te maken heeft. Volgens advocaat Meijers heeft De Roy nooit een succes van enig bedrijf kunnen maken en dat zou komen omdat hij administratief ‘hopeloos slordig’ is en bovendien ‘slecht met cijfers’. Kortom: hij kan de keurig opgemaakte declaratie nooit gemaakt hebben. Waterdichte redenering, lijkt ons. Op 13 augustus doet de rechter uitspraak.