Spring naar de content

Fred Teeven treedt af en 4 andere politieke voorspellingen

Onder het motto ‘als je twee weken voorafgaand aan een willekeurig potje voetbal naar hartenlust mag voorbeschouwen, dan mag dat minstens anderhalve maand tevoren op ’s lands bestuur’, krijgt u hier alvast vijf ware voorspellingen over het nieuwe parlementaire seizoen voorgeschoteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Zo krijgt u de ruimte om een dikke maand te koketteren met kennis waarvan menigeen zich zal afvragen hoe u hier nu al aan komt. Geen dank.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1. Het kabinet valt niet voor de volgende zomer. Rutte en Samsom hebben hier geen baat bij. Het CDA zal niet opkrabbelen, de VVD heeft de positie van “redelijk alternatief” of “stabiele factor” overgenomen en de vlek die de PVV heeft achtergelaten op het blazoen van Rutte is met kilo’s politieke Vanish niet uit te wassen. Een lappendeken zoals de Kunduzcoalitie maakt dit land ook niet bestuurbaarder, en Rutte weet dat. Voor de PvdA zijn er nu geen andere opties. Dit land is niet (meer) links. Nooit echt geweest trouwens.

2. De troonrede wordt ouderwets saai, maar royalty watchers zullen alles aangrijpen om te benadrukken dat Willem-Alexander toch echt een andere koers vaart dan zijn moeder. Die knipoog na 3’41 min (wat in werkelijkheid het werk van een republikeins fruitvliegje was) duidt zondermeer op een lossere houding om een jonger publiek aan te spreken.

3. Fred Teeven treedt af als staatssecretaris in 2014. Teeven heeft een zware portefeuille en moet, met pijn in het hart, blijven bezuinigen. Na de zaak-Dolmatov en het enkelbandjesrelletje is de crime fighter pur sang politiek verzwakt en zijn sterke imago is tanende. Met een morrend gevangeniswezen, een teleurgestelde achterban en een onvermijdelijke jaarlijkse asielzoekersrel staat Teeven bovenaan de risicolijst.

4. De politieke comeback komt op naam van Jan Pronk. Hier gun ik u enige tijd om de tranen uit uw ogen te wrijven en de oncontroleerbare bewegingen van uw buikspieren tot rust te laten komen. Pronk heeft de PvdA vaarwel gezegd maar zal nooit echt verdwijnen zolang hij ze op een rijtje heeft. Kijk niet gek op als Pronk (in eerste instantie) als adviseur opduikt bij 50+. Pronk zoekt een podium en 50+ moet blijven werken aan een breder verhaal.

5. Het maatschappelijke lijntje knapt voor het eerst sinds de jaren ’80. Aanhoudend beroerde cijfers die slecht afsteken tegen die van ons omringende landen en hernieuwde druk vanuit Europa tot extra bezuinigingen zorgen voor het eerst in een generatie voor aanzienlijke maatschappelijke onrust. De mentale rek is uit een samenleving die de Haagse politiek wantrouwt, de Europese politiek niet lijkt te bevatten en zijn politici al jaren niet in staat acht om Nederland uit de recessie te loodsen.

Uw columnist wenst niet aansprakelijk gesteld te worden voor enige vorm van financieel verlies voortvloeiende uit zijn voorspellingen.