Spring naar de content

Zo’n hittegolf doet wat met mannen

Op het dak tegenover mijn balkon zit een vrouw al de hele dag met ontbloot bovenlijf in de zon. Ze drinkt witte wijn door een rietje en op tafel naast haar ligt een onaangeroerde stapel tijdschriften. Om het uur smeert ze haar gehele lichaam in met olie. De kleur van haar broekje is roze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het is erg warm in Nederland. Maar dat wist u wel. Bij het KNMI spraken ze vorige week van de eerste hittegolf sinds 2006.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Lekker hoor die warmte.
Maar stoort u zich ook niet zo aan de berichtgeving in kranten tijdens een zogenaamde hittegolf? De foto’s van al die mensen op het strand kennen we zo langzamerhand wel, en die tips – drinkt u genoeg water? Trekt u wel die wollen trui uit? – kunnen we ook wel dromen. En ligt het aan mij of komt de broeikaslobby elk jaar pas lekker op gang als het kwik stijgt? We weten dat die ijskappen smelten, dat het gat in de ozonlaag steeds groter wordt, en dat de aarde opwarmt. Maar hoe verhoudt dat zich tot een paar dagen 25 graden Celsius plus, gemeten in de Bilt?

Met de hitte van de laatste tijd publiceerde de Volkskrant de afgelopen twee weken maar liefst vijf maal een artikel met betrekking tot de verandering van ons klimaat. In vergelijking met de berichtgeving in de koelere periode daarvoor lijkt dat inderdaad wat veel: slechts zestien artikelen van dezelfde strekking in ruim zes maanden.

Vorige week publiceerde het onder meer een artikel over een onderzoek naar de opwarming van de Noordpool. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en de Erasmus Universiteit kozen er voor om de naderende rampspoed in een sociaaleconomisch perspectief te plaatsen. Zij typeren de ontdooiende Noordpool als een ‘economische tijdbom’. Is natuurlijk ook veel relevanter: hoe veel gaat dat geintje ons kosten? In plaats van: wanneer gaan we eraan?

Tachtig procent van de kosten van het smeltende ijs komt volgens het rapport neer op het bordje van de ontwikkelingslanden, die zullen de meeste last krijgen van extreem weer.
Lijkt me ook niet echt nieuws.

Bovenal komt dat soort artikelen op mij vooral over als een soort gereformeerde vinger aan de pols. Zo van: geniet van het heerlijke weer, maar bedenk wel dat we door uw toedoen met z’n allen finaal naar de filistijnen gaan!

De tropische temperaturen van de laatste weken lijken overigens niet alleen van invloed te zijn op het mediagedrag van de (Volkskrant)journalist. Zo laat het libido van mannen het volledig afweten met deze warmte, vrouwen van plezier klagen massaal over het leeg blijven van hun peeskamertjes. Moeten ze in een roze broekje op het dak gaan zitten.

Helpt.