Spring naar de content

Nigger en lady-boy op verboden woordenlijst bij Liverpool FC

Liverpool FC is er na twee jaar bakkeleien dan eindelijk uit: spelers mogen elkaar officieel in het stadion niet meer uitschelden voor ‘nigger’, ‘lady-boy’, ‘queen’, ‘princess’, ‘midget’, ‘cripple’, ‘rent-boy’, ‘she-man’ of ‘retard’. De verboden woordenlijst is nog langer, maar dit is de essentie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Aanleiding is de grote mond die de Uruguayaanse spits Luis Suarez, ex-Ajacied, opzette tegen de Senegalese Manchester United verdediger Patrice Evra. Hij schold hem uit voor ‘negro’, wat Spaans is voor ‘zwart’, of in de Spaanstalige volksmond: neger.

Marihuana legaal
Uruguay is een klein schattig Zuid-Amerikaans landje, klein-Argentinië volgens de Argentijnen, wat volgens de Uruguayanen weer absoluut niet waar is. Er grazen meer koeien dan er mensen wonen en de regering onder leiding van de linkse president José Mujica heeft als eerste land in Zuid-Amerika marihuana gelegaliseerd. Grootste hobby van de Uruguayanen: mate thee drinken.

Net Argentijnen
En ze kunnen schelden.
Dat hebben ze toch echt gemeen met de overkant, Argentinië, waar de bevolking elkaar ook graag en vaak met de meest vreselijkste ziektes en geslachtdelen van moeders uitscheld. En het is altijd en overal negro, negro dit, negro dat.

Negro mag best
Toen ik in Buenos Aires woonde, begon ik zelf ook bij alles wat maar een beetje in de soep liep ‘je hoerenmoeder’ te zeggen. Vloeken werkt aanstekelijk. Maar ‘negro’ heb ik nooit gebruikt. Sterker nog, ik heb wel duizend keer tegen Argentijnse vrienden gezegd dat ik ‘negro’ niet vond kunnen. Maar zij vinden het “geen scheldwoord.”

Wit straatbeeld
Maar het wordt niet alleen gebruikt om donkere mensen te definiëren, sterker nog, er zijn bijna geen zwarte mensen te vinden in het straatbeeld van Buenos Aires of Montevideo, behalve een handje vol straatverkopers die horloges proberen aan de man te brengen.
Het is bedoeld voor iedereen die er niet als een blanke uitziet, dus Bolivianen, Peruanen, Paraguayanen, Colombianen.

Geef je oma eens een stoel
Typisch is dat in het lijstje dat door Liverpool niet meer getolereerd wordt, het woord waar het allemaal om draait, ‘negro’, mist. Maar waarschijnlijk kun je ‘zwart’ niet in alle bestaande wereldtalen verbieden. Suarez beweert bij hoog en laag dat ‘negro’ in Uruguay een doodgewone, niet-racistische aanspreekvorm is. Maar je zegt het tegen vrienden alleen in de trant van: ‘Hé negro, schiet eens op!’ ‘Negro, geef oma je stoel eens.’ ‘Zit je weer te rukken, negro?’

Volgens mij heb ik hiermee mijn punt gemaakt.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.