Spring naar de content

Geert Wilders: opportunist zoekt rel. (En ambassadeur zoekt probleem)

De jongste rel rond Geert Wilders is geboren, ditmaal in de vorm van een ongelukkig mailtje van de Nederlandse ambassadeur in Australië. In het gewraakte document roept Annemarie Ruigrok haar mensen op om de bijeenkomsten van Wilders in februari van dit jaar niet bij te wonen. Voldoende aanleiding voor een typisch wilderiaans relletje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gezocht: politieke rel
Het is niet voor het eerst dat een ogenschijnlijke politieke futiliteit het weet te schoppen tot een fiks Haags probleem rond de Limburgse Messias. De strategie van Wilders verandert over de jaren maar mondjesmaat, en een belangrijk deel ervan bestaat uit aanhoudend hameren op het idee dat iedereen hem minacht en dat hij en de PVV systematisch in de wielen worden gereden door het establishment.

De Calimerostrategie is al jaren een effectief middel om de sociale onderklasse aan hem te binden. Henk en Ingrid voelen zich niet gehoord door ‘de hoge heren in De Haag’, ze worden bespot door de elite, niet serieus genomen, en alles wordt hun afgepakt. Wilders heeft zich vanaf dag een met dit treurige discours vereenzelvigd, en niet zonder succes.

Vroeger was het de “linkse politieke elite” die het volk bang voor hem maakte, dan weer was het de koningin die de vorst van Venlo zwart probeerde te maken. Soms was het een VARA-cartoon, dan weer was het voorzitter van de Eerste Kamer De Graaf. Nu is het dus onze ambassadeur in Australië. Ruigrok mag vrezen. Want hoewel populisme goedkoop schieten is, de prijs die betaald wordt kan hoog zijn. Vraag het Fred de Graaf.

Gezocht: problemen
Ruigrok gaat echter niet vrijuit. Haar mail is vooral een waarschuwing voor wat haar mensen eventueel te wachten staat. De komst van Wilders was niet onomstreden, en goede instructies aan de consulaten zijn dan geen overbodige luxe. De oproep aan de honorair consuls om niet naar de bijeenkomsten te gaan echter, getuigt van weinig politiek vernuft. Een ervaren diplomaat moet weten dat dergelijke mails altijd uitlekken. In een reactie laat BuZa weten:

“Om het onafhankelijke karakter van dit bezoek te benadrukken en niet de indruk te wekken dat het hier om een officieel bezoek van een parlementaire delegatie gaat, heeft de ambassadeur de honorair consuls verzocht niet deel te nemen aan evenementen.”

Volgens Ruigrok betekent dit niet dat de medewerkers niet als privé-persoon naar de bijeenkomsten hadden gemogen. Dat is zoeken naar problemen, want grote nonsens. Dan had ze dat wel opgeschreven. De verkramping rond Wilders heeft Ruigrok bewogen tot overmatige voorzichtigheid, en dat pakt slecht uit. Ze had het niet moeten schrijven, dat was een fout. Toegeven. Klaar. Als dit aan blijft slepen wordt Ruigrok het nieuwste speeltje van Wilders, tot hij er klaar mee is en Timmermans op zoek moet naar een nieuwe ambassadeur.