Spring naar de content

De BOB krijgt een Shotgun. Moet dat?

Waarschijnlijk heeft u uw rol als bijrijder tot op heden onderschat. De verantwoordelijkheid van het kaartlezen mag

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

door navigatiesystemen zijn overgenomen, u bent niet simpelweg de man/vrouw die, bewust of per toeval, naast de bestuurder van de auto is gaan zitten. U bent namelijk geen bijrijder, maar een door Veilig Verkeer Nederland (VVN) verklaard ‘shotgun’; de rechterhand van de reeds eerder geïntroduceerde Bewust Onbeschonken Bestuurder (BOB).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘Shotgun’ dus. Klinkt goed, hoewel niet direct een veilig gevoel oproepend. Amerikaanse jongeren gebruiken het woord voor bijrijder, zo leert de website van VVN. De Shotgun-campagne was langs ons heengegaan, maar loopt al sinds 2010 en moet onveilig rijgedrag onder jongeren tegengaan. Een proef in Tilburg sloeg aan, waarop Veilig Verkeer Nederland die nu uitbreidt naar de rest van Brabant en Groningen.

Telefoontjes aannemen
Wat we nog meer lezen over de shotgun? In 2011 deden 193 jongeren van het MBO, HBO en WO mee aan een onderzoek van de provincie Noord-Brabant, en wat bleek: Shotgun leidt tot een verhoogde kans dat jongeren de telefoon zullen opnemen voor een vriend of vriendin terwijl die rijdt. U zult begrijpen, wij zijn overtuigd.

Hoe voert u uw taak als ‘shotgun’ nu het beste uit? Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de bijrijder niet wordt afgeleid. Denk aan een prettig muziekje in de wagen. Niet te hard, niet te zacht, niet te opzwepend en al helemaal niet te grof. Ook het regelen van de temperatuur in de auto behoort voortaan tot uw takenpakket, als het aan de VVN ligt. Raampje open, raampje dicht, aircootje misschien? U neemt telefoontjes aan en wijst de chauffeur er vriendelijk doch dringend op wanneer hij/zij te hard rijdt. Heeft u al thermoskan koffie gereed?

Wie let er op de shotgun?
Rest ons de vraag: wie let er vervolgens op de shotgun? Over de al dan niet toegestane alcoholconsumptie van de bijrijder wordt immers niets vermeld, dus wie grijpt er in als de muziek opeens op volle sterkte gaat? Als de ramen midden op de snelweg wagenwijd open worden gedraaid? Of als de bekertjes koffie door de auto vliegen? U zult begrijpen: ook de mensen op de achterbank zullen ingeschakeld moeten worden. Verzint u alvast een leuke naam?