Spring naar de content

Lady Gaga naakt: kunst of kitsch?

Eens in de zoveel tijd adopteert de populaire cultuur ineens een artiest uit de zogenoemde hogere cultuur. Sinds 2011 laat geen hiphopartiest bijvoorbeeld na te melden dat hij een paar schilderijen van Jean-Michel Basquiat op de wc heeft hangen (rapper Jay-Z namedropte de in 1988 overleden kunstenaar zelfs al in vijf nummers). Nieuwste darling van de sterren: performance-artiest Marina Abramovic.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Jay-Z gaf vorige maand een performance art-optreden in een galerie in New York. Geheel in de stijl van Abramovic' bekendste werk The Artist Is Present - waarvoor ze drie maanden lang letterlijk aanwezig was in het Museum of Modern Art - rapte hij zijn nieuwe hit Picasso Baby recht in het gezicht van high profile fans. Dat de hiphoprijkaard ondertussen een videoclip opnam waar hij bergen publiciteit mee kreeg, kwam hem natuurlijk ook niet slecht uit.

Lady Gaga, die binnenkort een nieuwe plaat heeft te verkopen, kon niet achterblijven. Vannacht verscheen er een performance art video, ook met Marina Abramovic in beeld, maar vooral een video die bekend zal worden doordat Lady Gaga spiernaakt in een bos loopt en voorover buigt. Publiciteit gegarandeerd dus. Maar is het ook kunst? Oordeel zelf.

The Abramovic Method Practiced by Lady Gaga from Marina Abramovic Institute on Vimeo.

Onderwerpen